open-navfaktor-logo
search
Manje novca za KS
Zahiragić: Čitam reakciju SDP-a, slušam onog što lideriše procesima, ne mogu da vjerujem...
Haris Zahiragić zastupnik (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo oglasio se na Facebooku reagujući na izjave pojedinaca u vezi sa usvajanjem izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. 
24.01.2022. u 22:27
get url
text

VEZANI TEKST - Forto o raspodjeli javnih prihoda 2015. godine: Sarajevo nije grad sa posebnim potrebama 

Kaže kako ne može vjerovati šta je čuo od Elmedina Konakovića, Edina Forte...

- Čitam reakciju sarajevskog SDP-a na izmjenu Zakona kojim bi se trebao ukinuti ponder 2 za Kanton Sarajevo - kažu SDA kažnjava građane Kantona Sarajevo. Čitam izjave Forte, pa ga mediji podsjetiše šta je o istoj temi pričao prije pet godina - dijametralno suprotno.

Tu je, naravno, podrška režimskih medija i "nezavisnih analitičara" koji dalje razvijaju tu tezu. Onda stiže notifikacija na Facebooku, onaj koji lideriše procesima u Kantonu Sarajevo ide uživo. Upalim taj live Konakovića - očekujem argumente i najavu borbe u Domu naroda da Zakon tamo ne prođe.

Dobro je krenuo, ali brzo se prešaltao na SDA, Izetbegovića i Novalića - koji, eto, kažnjavaju građane Kantona Sarajevo. Naprosto ne mogu da vjerujem šta sam upravo preslušao... Neka mu je na čast - napisao je Zahiragić i dodao:

VEZANI TEKST - Konaković: Sarajevo gubi 150 miliona KM, bit će to pobjeda HDZ-a i nagrada za neplatiše PDV-a

- Sva sreća da je ovo, za razliku od nekih drugih neistina i spinova za kojima on često poseže, veoma lahko provjeriti. Samo pogledajte ko je predložio Zakon i kako je ko glasao... Istina je zapravo da Zakon kojim se ukida ponder 2 nije predložila SDA, nego nekoliko zastupnika iz SDP-a, Naše Stranke i SDA... Vlada Federacije i Novalić su čak dali negativno mišljenje na taj Zakon! Zakon nije usvojila SDA, nego je ZA glasalo 62 zastupnika iz svih stranaka - a zastupnici SDA koji su iz Sarajeva nisu glasali ZA!

Dodao je kako se na "neistini može graditi platforma i politička kampanja, ali to u konačnici ne može izdobriti".

- Također, istina je i da u TK - koji će najviše profitirati, SDA nije na vlasti, kao ni u USK. I da, smatram da je ova izmjena nepromišljena i loša, ali nažalost i bahato ponašanje vlasti u Sarajevu (ne samo ove nego i ranijih) koje je tome doprinijelo. Raspodjela, istina, nije pravedna, ali tu nepravdu ne generiše Sarajevo, nego loša formula na osnovu koje se vrši obračun za raspodjelu sredstava - to je smjer u kojem bi trebale ići izmjene ovog Zakona - navodi Zahiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.