open-navfaktor-logo
search
Vještačka koalicija
Zahiragić: Bogićevićevo novo historijsko "NE" će obilježiti početak kraja opasnog političkog projekta
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo jedan je od mnogih zvaničnika koji je komentarisao neuspjeli pokušaj izbora Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva.
25.03.2021. u 09:25
get url
text

Zahiragić je pritom citirao dio iz Bogićevićevog pisma u kome je on odustao od kandidature za gradonačelnika: "To nejedinstvo svojevrsna je poruka da, unutar 'Četvorke', nisam poželjan kandidat za spomenutu odgovornu funkciju".

Istakao je da se jučer nije glasalo o izboru gradonačelnika, već za izbor predsjedavajućeg Gradskog vijeća i "od 18 najavljenih, imali su samo 14 glasova za svoga kandidata, što nije bilo dovoljno". Razloge, kaže, možemo naslutiti.

- SDA zvanično i nije imala kandidata za gradonačelnika. Ne zato što Skaka nije imao dobar mandat - baš suprotno, imao je vrhunski, ne zato što nema u SDA i drugih ozbiljnih kandidata - baš suprotno, nego zato što su iz "Četvorke" (očito prije vremena i bez priprema) ponudili ime gospodina Bogićevića, a kojeg u SDA svi visoko cijenimo i kojeg bi kao kandidata, koliko imam informaciju, podržali i svi vijećnici iz Kluba SDA u Gradskom vijeću. Nije im to bilo dovoljno, krenuli su sa kandidaturama Marić i drugih, krijući se iza imena, lika, djela i velikog ugleda gospodina Bogićevića - naveo je Zahiragić.

Na taj način, kako ocjenjuje, nažalost, pokušali su i njega uvući u to svoje političko blato.

- Željeli su sve poredati, bez da su ponudili široku koaliciju svim vijećnicima koji su se mogli složiti oko gospodina Bogićevića, ali ne i njihovih drugih fiks ideja. Radi situacije koju su napravili, obilježavanja listića, pritisaka, loših odnosa u toj vještačkoj koaliciji, gospodin Bogićević je odustao. Vidim ne prihvataju, navodno, taj odustanak, oni koji su ga doveli do toga - kako je i sam kazao. Mislim da ipak gospodin Bogićević kada jednom izađe sa stavom, istog se drži - znaju to i oni, zbog toga ga i svi ovoliko cijenimo - istakao je Zahiragić.

Dodaje kako ne bi isključio da su ovaj scenarij smišljeno odradili na način da ga, nakon što su Bogićevićevim ugledom skupili većinu, pa možda i konsenzus, ali i podršku javnosti, navedu na ovakav potez, a da na kraju nekoga drugog predlože na mjesto gradonačelnika.

- Žao mi je zbog ovoga što je "trojka" uradila i što je za rezultat imalo odustanak gospodina Bogićevića. Moram biti pošten i pohvaliti Irfana Čengića - iz SDP-a, a koji je časno postupio i hrabro adresirao prave krivce. Ipak je, kako sam kaže, posmatrao današnju sjednicu sa gospodinom Bogićevićem. Međutim, moram i osuditi one koji krivicu za svoje greške, jednu za drugom koje su pravili, kao i za svoja loša kadrovska rješenja za koja nisu mogli osigurati podršku, optužuju druge, ali i crtaju mete na glavu ljudima koji su im do jučer bili "hrabri", "časni", "pošteni", na njihovim listama i u njihovim redovima. Izgleda da je gospodin Bogićević ipak prevelik gospodin da biste ga vi, takvi kakvi jeste, izabrali. Rekao je, još jedanput, historijsko "NE", a koje će, siguran sam, obilježiti početak kraja ovog lošeg i opasnog političkog projekta! - zaključio je Zahiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.