open-navfaktor-logo
search
Nesvakidašnje
Zagreb: Thompson za Angelu Merkel na skupu HDZ-a
Merkel u govoru pred više hiljada HDZ-ovaca ukazala da nacionalizam pokušava da uništi Evropu i rekla da se protiv toga treba borit
19.05.2019. u 10:48
get url
text
Angela Merkel u Hrvatskoj

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je na predizbornom skupu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Zagrebu da je nacionalizam protivnik koji želi da uništi Evropu i pozvala okupljene da podrže Evropu mira, slobode i blagostanja.

Merkel je pozdravila je skup i rekla da je jako sretna što je u Zagrebu.

- Podržite HDZ i Evropsku narodnu stranku (EPP) - poručila je okupljenima njemačka kancelarka i dodala:

- Za sedmicu dana imamo izbore za EP i zato je jako važno da se koncentrišemo na važno. Evropa je projekat mira... Prije 74 godine u mojoj domovini je bio rat, a vi dobro znate što se devedesetih događalo u Hrvatskoj, šta to znači održati mir, šta to znači da Hrvatska i Njemačka zajedno rade na izgradnji i održavanju mira - rekla je Merkel u dvorani Cibona u Zagrebu, javlja N1. 

Ona je u govoru pred više hiljada HDZ-ovaca ukazala da nacionalizam pokušava da uništi Evropu i rekla da se protiv toga treba boriti. Merkel je navela da je Evropa "projekat slobode" i da treba raditi na očuvanju mira i slobode.

Njemačka kancelarka je rekla i da "nije kontradiktorno biti ponosan na svoju zemlju i istovremeno izgrađivati Evropu".

Na HDZ-ovom predizbornom skupu govorio je i član bavarskog CSU (Hršćansko-socijalna unija) Manfred Weber, vodeći kandidat EPP za predsjednika Evropske komisije, kao i lider HDZ-a Andrej Plenković i nosilac liste HDZ za izbore za Evropski parlament, Karlo Ressler.

Kako javlja reporter N1, puštana je i pjesma Marka Perkovića Thompsona.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.