open-navfaktor-logo
search
Nedolično ponašanje
"Zaglavili" u Meksiku: Partijali na letu do Cancuna, aviokompanije ih odbile vratiti kući
Nekoliko putnika, koji su snimljeni kako plešu, piju i ne nose maske na letu za Cancun, "zaglavili" su u Meksiku nakon što je njihov povratni let za Kanadu otkazan, a druge aviokompanije su odbile da ih vrate kući.
08.01.2022. u 09:21
get url
text
Scena iz leta
Scena iz leta

Grupa je doletjela za Cancun iz Montreala 30. decembra čarter letom Sunwing Airlinesa na putovanje u organizaciji "ekskluzivne privatne grupe" 111 Private Club.

Video snimka zabave u avionu, na kojoj se vidi kako putnici plešu i piju, izazvao je bijes u Kanadi. Istraga Transport Canada je u toku, a putnici bi se mogli suočiti s visokim kaznama ili još gore, piše CNN.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je u srijedu da je "izuzetno frustriran" incidentom.

- Šamar je vidjeti kako ljudi dovode sebe, dovode svoje sugrađane u opasnost, dovode posadu u opasnost time što su potpuno neodgovorni - rekao je Trudeau na brifingu.

U izjavi objavljenoj na Twitteru u četvrtak, organizator događaja i predsjednik TripleOne James William Awad rekao je da razumije zašto su mnogi sugrađani uznemireni.

Awad je rekao da je iznajmio privatni avion kako bi "osigurao svačiju sigurnost" i poduzeo dodatni korak da se putnici testiraju na Covid prije nego što napuste Montreal.

Sunwing je otkazao povratni let, koji je bio zakazan za 5. januar, jer se grupa nije složila sa uvjetima, saopćila je aviokompanija.

Air Canada i Air Transat su rekli da neće putnike vratiti kući, pozivajući se na sigurnost drugih putnika i posade.

Sunwing je u saopćenju naveo da je njihova odluka da otkaže let grupe nazad u Kanadu "zasnovana na odbijanju grupe da prihvati sve uvjete i na procjeni našeg sigurnosnog tima da će nepoštovanje vjerovatno biti zasnovano na njihovom prethodnom ponašanju na brodu".

Aviokompanija je pokrenula vlastitu istragu nakon prvog leta i obavijestila Transport Canada, naveli su iz Sunwinga.

Prema Awadovoj izjavi, prepreka u njegovim pregovorima s aviokompanijom o povratnom letu bila je usluga obroka na letu. Rekao je da je pristao da se u avionu ne služi alkohol, da se putnici ukrcavaju "u trezvenom stanju" i na niz drugih uvjeta.

- Nismo mogli da zaključimo sporazum jer je Sunwing odbio da osigura obroke grupi za petosatni let - navodi se u Awadovoj izjavi.

Aviokompanija je saopćila da je ponašanje putnika bilo u suprotnosti s nekoliko kanadskih propisa o avijaciji, kao i propisa o javnom zdravlju. 

Awad je rekao da 111 Private Club radi na tome da sve učesnike putovanja vrati kući "što je brže moguće".

Mediji prenose da bi putnivi mogli dobiti do 5.000 kanadskih dolara (oko 3.900 američkih dolara) po prekršaju. Resorno ministarstvo je također upozorilo da bi se svaki putnik koji je osuđen za davanje lažnih informacija vladi prilikom ulaska u Kanadu mogao suočiti s vrlo visokim kaznama ili kaznom zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.