open-navfaktor-logo
search
Sve više karcinoma
Zagađenje zraka: Na Klinici za plućne bolesti u Tuzli udvostručen broj hospitaliziranih
Veoma zabrinjavajući su podaci Klinike za plućne bolesti o oboljelima od karcinoma. U 2014. godini zabilježeno je 216 novooboljelih, a prošle godine taj broj premašio je 280
14.01.2020. u 13:27
get url
text
Tuzlansko naselje Ši Selo: Zrak veoma zagađen

Tokom sezone grijanja Klinika za plućne bolestu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) ima duplo više hospitaliziranih pacijenata, nego u mjesecima koji prethode sezoni grijanja. Broj oboljelih od plućnih bolesti raste, jer bilježe i veći broj pregledanih pacijenata. U oktobru je hospitalizirano 75 pacijenata, a u novembru preko 140.

- Tokom jeseni i zime imamo porast respiratornih oboljenja. Imamo oko 5.300 prijema u bolnicu godišnje, u odnosu na 2018. godinu to je oko 150 pacijenata više. U oktobru, novembru i decembru imamo duplo više pacijenata u odnosu na ranije mjesece - kaže dr. Suvad Dedić specijalista pulmolog, načelnik Klinike za plućne bolesti.

Pet najčešćih bolesti su upala gornjih disajnih puteva, astma, hronična opstruktivna plućna bolest (HOPB), alergijske bolesti i karcinom.

- Najugroženija su djeca do šest godina starosti, zatim pacijenti stariji od 60 godina, hronični plućni i kardiovaskularni bolesnici. Sitne čestice, kojih sada ima jako puno u zraku, uzrokuju moždane udare i srčana oboljenja. Veoma je opasno i zagađenje unutrašnjeg okoliša, dakle prostorija. U domaćinstvima treba zabraniti pušenje te korištenje loših fosilnih goriva - kaže dr. Dedić.

Veoma zabrinjavajući su podaci Klinike za plućne bolesti o oboljelima od karcinoma. U 2014. godini zabilježeno je 216 novooboljelih, a prošle godine taj broj premašio je 280.

Dr. Amra Šakušić specijalista interne medicine sa Klinike za plućne bolesti kaže da pacijenti trebaju javiti ljekaru kada osjete da teško dišu, da se brzo zamaraju, imaju suh kašalj, povišenju temperaturu koja ne spada, curenje iz nosa...

- Mi smo preopterećeni, jer imamo manje kadra nego što nam treba. Često ne idemo na bolvanje kada bi trebali, da bi odgovorili svim obavezama. Ipak, nikada niti jedan pacijent nije vraćen kući bez pregleda - kaže dr. Šakušić.

Na Klinici za plućne bolesti 2019. godine pregledano je preko 20.000 pacijenata, a to je obavilo 15 zaposlenih specijalista.

- Mi imamo paradoks, jer uz puno manje industrije nego prije, procenat zagađenja okoliša je povećan. Imamo urbanizaciju, raste broj stanovnika i individualnih stambenih objekata, a samim tim i privatnih kotlovnica u koje se ubacuje sve i one postaju spalionice smeća - kaže dr. Dedić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.