Izvještaj, koji je izradila organizacija CE Delft za Evropsku alijansu za javno zdravstvo (EPHA), nevladinu platformu sa sjedištem u Briselu, proučava 432 grada u 27 zemalja Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške i Švicarske, piše Evening Express

Studija upoređuje tri glavna onečišćivača zraka - čestice, ugljen dioksid i ozon, te njihove troškove povezane s liječenjem, smanjenog životnog vijeka ili bolesti poput teškog hroničnog bronhitisa...

London predvodi gradove s najvišim troškovima povezane sa onečišćenjem (11.4 milijarde eura), ispred Bukurešta i Berlina, dok je Pariz na sedmom mjestu.

- Naše istraživanje otkriva koliko je otrovni zrak štetan za zdravlje, ali i koliko značajnih nejednakosti postoji između različitih evropskih zemalja - kaže glavni tajnik EPHA-e Sascha Marschang i dodaje da situaciju mogu poboljšati politike javnog prijevoza, a gradovi mogu smanjiti troškove potičući mobilnost koja ne zagađuje okolinu.

Zagađenje zraka u gradovima posljedica je nekoliko faktora - prijevoza, grijanja domova ili čak industrijskih ili poljoprivrednih aktivnosti.

Iako je teško precizno procijeniti udio svakog od ovih sektora, izvještaj se bavio prijevozom i procijenio da porast broja automobila u gradu za samo jedan posto povećava socijalne troškove za gotovo 0,5 posto.

- Moramo se potruditi prijeći na prijevoz koji manje zagađuje - hodanje, vožnju biciklom i električna vozila - dodao je Marshang.

Zagađenje zraka odgovorno je za 480.000 preranih smrtnih slučajeva u Evropi, navodi Evropska agencija za okolinu (EEA), a te brojke će i dalje rasti.