open-navfaktor-logo
search
Profitabilna proizvodnja
Zadruga iz Bratunca oko hiljadu tona jagodičastog voća proda u inostranstvu
Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Opštu poljoprivrednu zadrugu Insieme iz Bratunca da proširi hladnjaču i poveća proizvodnju visokoprofitabilnih organskih džemova i sokova za 15 posto.
25.12.2020. u 17:41
get url
text
Bobičasto voće

Opšta poljoprivredna zadruga Insieme iz Bratunca osnovana je prije 17 godina. Misija joj je bila da proizvodi, obrađuje i izvozit različite vrste jagodičastog i šumskog voća. Dok je njihova misija ostala ista, osnovna razlika između nekada i sada je to što je 2003. zadruga brojala deset članova, a sad ih ima 500. 

Naši poljoprivrednici dolaze uglavnom iz Bratunca i Srebrenice, ali i iz Zvornika i Milići, kaže Skender Hot, direktor zadruge.

- U početku smo radili na tome da se što veći broj ljudi sa područja Podrinja počne baviti uzgojem jagodičastog voća i sakupljanjem šumskog voća. Kao zadruga, mi smo poljoprivrednicima pružali obuku i sadnice, te smo kupovali, zamrzavali i izvozili njihove proizvode - Kaže Hot. 

Kako se proizvodnja jagodičastog voća proširila na 50 hektara, zadruga više nije trebala proizvoditi sadnice. Umjesto toga, 2009. godine počeli su diverzificirati proizvodnju i proizvoditi prirodne džemove i sokove. Zadruga sada proizvodi više od 650 tona malina i kupina, a godišnje prikupi gotovo 300 tona šumskih borovnica, brusnica, zove i drena.

Dok se prvoklasne maline i kupine zamrzavaju pomoću IQF tehnologije i izvoze u Austriju, Njemačku i Holandiju, one niže kvalitete i šumsko voće prerađuju se u šest vrsta džemova i pet vrsta sokova, od kojih je većina certificirana kao organski proizvod. Više od 90 posto džemova i sokova izvozi se u Italiju.

- Proizvodnja džemova i sokova bio je korak u pravom smijeru za nas. Ovi proizvodi sa dodanom vrijednošću produžili su naš proizvodni ciklus na cijelu godinu, a povećali su i našu profitabilnost. Sada jednako zarađujemo od prodaje smrznutog programa i od prodaje džemova i sokova, iako prodajemo dvostruko veću količinu smrznutih proizvoda - kaže Skender.

Insieme proizvodi su visoke kvalitete. U 2020. održali su prodaju i nastojali su da prošire hladnjaču što bi im omogućilo da povećaju svoju proizvodnju tako što bi mogli skladištiti više voća za preradu kao i gotovih proizvoda prije isporuke.

- Prijavili smo se za bespovratna sredstava pri Sweden/USAID FARMA II projektu. Srećom po nas, grant je odobren, a mi smo uspjeli napraviti nekoliko stvari sa sredstvima koja smo dobili. Proširili smo kapacitet hladnjače sa 950 na blizu 1.000 tona, instalirali smo poboljšane sisteme za hlađenja i grijanja proizvodnih pogona, a ugradili smo i novu opremu za pročišćavanje vode koja će smanjiti naš uticaj na okolinu i omogućiti nam da ponovo koristimo većinu vode koja izlazi iz proizvodnje - istiće Skender.

Ta poboljšanja omogućit će zadruzi povećanje proizvodnje, prodaje i izvoza za 15 posto, odnosno na blizu milion tegli i flaša godišnje, a također i da angažuju više stalnih i sezonskih radnika na proizvodnji džemova i sokova tokom cijele godine.

Dok je Insieme izvozno orijentirana firma, oni nisu odustali od domaćeg tržišta. 

- Izvozimo jer nam je lakše raditi sa tržištima sa velikom potražnjom, gdje se cijene visokokvalitetni proizvodi. Ali ne odustajemo ni od bh. tržišta. I ovdje ćemo nastaviti pokušavati prodavati naše proizvode i nadamo se da će trgovački lanci i potencijalni distributeri uskoro prilagoditi svoje politike marži kako bi i naši proizvodi postali konkurentni u Bosni i Hercegovini - zaključuje Skender.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.