Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) održali su danas u Bihaću konferenciju za medije na kojoj su sumirali rad Vlade Mustafe Ružnića u 2019. godini. Prije svega, osvrnuli su se na aktuelno u javnosti pitanje zapošljavanja.

Šef kluba SDA Jasmin Musić je još jednom podsjetio da je SDA tražila vanrednu sjednicu Skupštine i uvođenje moratorija na zapošljavanje.

- Zamjenik predsjedavaćeg Razim Halkić prvo nam je rekao da u ovoj temi nema ništa vanredno, pa je obećao njeno uvrštavanje u dnevni red prve redovne sjednice. U ponedeljak se ispostavilo da ni ovo obećanje nije bilo tačno. Suština je da vlast bježi od ove teme. Sad većina traži da Skupština razmatra istorijat zapošljavanja na kantonu, a ne da donosi konkretne zaključke o tome što se trenutno dešava i to je samo način kupovanja vremena - rekao je Musić, te dodao da su u toku još brojne konkursne procedure, stoga pitanje prekomjernog zapošljavanja zahtjeva hitnu reakciju.

Problematičan nije samo broj novozaposlanih, već i njihov profil, navodi se u saopćenju SDA USK. Kako je naglasio zastupnik Asmir Ćufurović, u velikom broju slučajeva radi se o stranačkim aktivistima i rodbini funkcionera vladajućih stranaka.

- Najbolje ovaj problem ilustruju primjeri. Ako neko može biti zadovoljan Vladom USK, onda je to porodica Nermina Ogreševića, predsjednika A-SDA. Za v. d. direktorice škole "Cazin 2" je imenovana njegova supruga, njegova sestra je unaprijeđena u ZZO-u, u istoj ustanovi je zaposlen njegov kum, dok je šura zaposlen u Unsko-sanskim šumama - kazao je Ćufurović.

Uastupnica Zinajda Hadžić izjavila je da "ako ovi ljudi mogu biti zadovoljni Vladom USK, upitno je koliko mogu biti zadovoljni prosvjetni radnici i ljekari, koji su ove godine svi bili u štrajku".

Ona je podsjetila i na brojne skandale koje su 2019. potresle obrazovanje na USK, prije svega na akciju "Pero".

- Ustanove obuhvaćene ovom akcijom nisu obrazovne ustanove već politički projekat A-SDA u koji su uključeni funkcioneri ove stranke i članovi njihovih porodica što smo imali priliku vidjeti prilikom hapšenja. Zbog ovakvih pojava SDA je insistirala na provjeri diploma uposlenika kantonalnih institucija i ustanova što Vlada uspješno opstruira iz sebi poznatih razloga - dodala je.

Vlada se, prema SDA USK, loše nosila i sa migrantskom krizom.

- Javnosti su redovno servirane pompezne najave koje na kraju nikad nisu realizovane. Ministar Kljajić je još u februaru najavio da će migrante odvesti autobusima u Sarajevo pa to nije uradio. Nekoliko puta je najavljeno zatvaranje Bire i Mirala, a, kao što znate, oba migrantska centra dan danas rade. Vlada USK je u julu od Vlade FBiH dobila četiri miliona KM i mi ni danas ne znamo kako i da li je taj novac uopće utrošen. Zbog ovakvog ponašanja Vlada USK je prestala bilo kome biti ozbiljan sagovornik - rekao je Ćufurović.

Zastupnici su, također, podsjetili da ni nakon mjesec i po od smjene Agana Bunića nije imenovan novi predsjedavajući Skupštine USK, te da će Unsko-sanski kanton ući u 2020. godinu bez jasno iskristalisane skupštinske većine i bez usvojenog budžeta.