open-navfaktor-logo
search
Mali vrt u kući
Začini koje možete sami uzgajati u svojoj kuhinji
U lokalnim trgovinama možete kupiti biljke, dohranu i zemlju i već ste na dobrom putu prema svježem okusu jela
14.11.2018. u 10:50
get url
text

Dodavanje svježeg začinskog bilja izvrstan je način da pojačate okus svakoga jela, bez dodavanja vještačkih aroma. Umjesto da kupujute suhe začine, najbolje je da ih sami uzgajate u svom domu. To nije ni malo teško niti zahtjevno.

Imati vrt sa začinskim biljkama je vrlo jednostavno. Prvo odaberite sunčani dio vašeg doma. Kuhinjski prozorčić idealno je mjesto, jer olakšava rezanje bilja po potrebi tokom kuhanja. Postavite nekoliko saksija ili ako se osjećate ambiciozno i imate prostora napravite zeleni zid od biljaka. U lokalnim trgovinama možete kupiti biljke, dohranu i zemlju i već ste na dobrom putu prema svježem okusu jela. Ali koja biljke bi trebali odabrati? House.ba navodi sedam biljaka za vaš kućni vrt koje je lako uzgojiti i održavati u zatvorenom prostoru.

Bosiljak

Stavite bosiljak na toplo i sunčano mjesto i uspjet će. Kada berete svoj bosiljak, odaberite lišće s vrha biljke. To ćemo omogućiti da stalno raste bliže korijenju, sprečavajući ga da cvjeta. Nježni bijeli cvjetovi bosiljka mogu izgledati lijepo, ali oni pretvaraju stablo bosiljak u previše drvenasto i onda ima manje lišća.

Origano

Origano je još jedna biljka koja može da raste u zatvorenom i koja voli sunce. Sve dok ima umjereno svjetlo i zalijevate je kada se zemlja osuši, dobro će rasti. Da biste koristili lišće prilikom kuhanja, odrežite dio od stabljike i zatim koristite lišće s nje. Origano ima jaču aromu kada se osuši. Ako imate vremena, operite nekoliko narezanih stabljika i stavite na suho i dobro prozračeno mjesto. Ili ako imate goste koji dolaze na večeru i trebate moćan začin za vaše jelo, možete ga osušiti na brzinu u rerni.

Timijan

Timijan također voli puno sunca, ali poput origana, može dobro rasti sve dok dobiva nekoliko sati jakog svjetla svaki dan. Zalijevajte kada je površina tla suha. Ako primijetite da lišće počinje da vene, najvjerovatnije ne zalijevate dovoljno. Njegova aroma je idealna za umake i pečenja, a atraktivna stabljika može se koristiti kao savršen ukras. Ovaj začin je odličan i za voćne koktele i limunadu.

Ruzmarin

 Ako ste u potrazi za načinom da vaša kuhinja uvijek predivno miriše, ruzmarin je jedno od najboljih biljaka za to, a koja može da raste u zatvorenom prostoru. Dajte mu puno sunca i dat će vašoj kuhinji svježi, biljni miris. Ruzmarin je i divan ukras. Možete ga dodati na pečenje i supe kao dekoraciju; samo pazite da bude dovoljno dugo u tekućini kako bi omekšao i mogao se jesti.

Menta

Ko ne voli mentu u laganoj ljetnoj salati ili osvježavajućem piću? Bilo da želite smiriti  želudac ili dobiti osvježavajući ledeni čaj, dodati malo začina voćnom jogurtu ili dati neobičnu aromu prženom povrću – menta je biljka za vas. Mentu ne treba miješati u istoj saksiji s drugim biljkama, jer raste brzo i širi se. Većina vrsta mente traži umjereno do jako sunce i vlažno tlo.

Peršun

Peršun je mnogo više od ukrasa! Sadrži vitamin C, željezo, vlakno i kalcij, što ga čini jednim od najboljih biljaka koje mogu rasti u zatvorenom prostoru kada tražite zdrav dodatak obroku. Kada pravite umake ili supe, pospite preko jela radi dekoracije ili stavite cijelo lišće u salatu za predivan ukus. Peršun najbolje raste u dubokoj saksiji. Što više sunca ima, to će brže rasti.

Vlasac

Ovo je još jedan zaljubljenik u sunce, a ovo začinsko bilje daje profinjen okus salatama i jelima od krompira. Možete odrezati vrhove koliko vam je potrebno, a možete dodati jelima mljeven ili cijeli, ovisno o jelu koje spremate. Ako vam je potrebna velika količina ove biljke, slobodno je skratite na 2 cm, jako brzo raste.

Kako dolazi hladno vrijeme i prestaje sezona vegetacije na otvorenom, ovo je savršeno vrijeme da napravite svoj mali vrt. Ovo su najčešći začini koji se uzgajaju u zatvorenom, ali lista definitivno je znatno duža. Isprobajte uzgojiti vaše omiljeno začinsko bilje, nemate šta izgubiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.