Njemački ministar zdravstva Jens Spahn istakao je da Njemačka neće slijediti Veliku Britaniju u odlaganju drugih doza kako bi uspjela da vakciniše što veći broj ljudi, već će se pridržavati predviđenog vremenskog okvira. Dodao je da se Njemačka suočava sa sporim početkom vakcinacije koja je počela prije skoro mjesec dana. Infrastruktura je spremna - ali nema dovoljno vakcina.

Velika Britanija je prva u Evropi počela sa vakcinacijom i do sada je 5,4 miliona ljudi dobilo prvu dozu vakcine. U međuvemenu se sa više strana kritikuje praksa da se prvom dozom vakciniše što više ljudi, a na račun odlaganja pravovremenog davanja druge nepohodne doze, piše DW.

Britanska mutacija je zaraznija i smrtnosnija

Razne mutacije korona virusa u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu već nekoliko sedmica zabrinjavaju međunarodnu zajednicu i postavljaju pitanje da li su postojeće vakcine efikasne protiv njih.

Britanska mutacija virusa se i dalje širi u svijetu, i sada je zabilježena u najmanje 60 zemalja. Britanska mutacija koja je zaraznija izgleda je povezana i sa većom stopom smrtnosti, rekao je premijer Velike Britanije Boris Johnson na konferenciji za štampu u petak. U velikoj mjeri je utjecaj ovog novog soja doveo do toga da je nacionalna zdravstvena služba pod velikim pritiskom, rekao je Johnson.

Za muškarce stare oko 60 godina, rizik od smrtnosti je 10 na 1.000 sa koronavirusom, a to se penje na 13 do 14 na 1.000 zaraženih novim sojem virusa, rekao je naučni savjetnik britanske vlade Patrick Vallance. Prema tome, izgleda da je novi soj oko 30 posto smrtonosniji, ali naučnici kažu da su ispitivanja još u preliminarnoj fazi. Vallance je naglasio da postoji velika neizvjesnost oko tih brojeva, i da mora još da se radi na tome da se preciziraju. Slično je reagaovala i Svjetska zdravstvena organizacija.

Brazilska mutacija

Posebno zabrinjava mutacija zvana E484K, koja je zajednička za južnoafrički i brazilski soj koronavirusa. Njemačka je također zabilježila izolovane slučajeve britanskog i južnoafričkog soja koronavirusa na svojoj teritoriji.

Prvi slučaj brazilske mutacije koronavirusa u Njemačkoj otkriven je kod osobe koja se vratila iz Brazila, javile su vlasti savezne pokrajine Hessen. Ta osoba je dobila pozitivan test na taj soj koronavirusa koji se smatra jako zaraznim, istog dana kada je avionom stigla iz Brazila.

Varijanta iz Brazila je također zabilježena u Japanu kod četiri osobe koje su došle iz te južnoameričke zemlje, prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Problemi u Belgiji

Firma AstraZeneca i univerzitet Oxford isporučit će Evropskoj uniji manje vakcina protiv koronavirusa nego što je prvobitno bilo predviđeno.

Evropska agencija za lijekove (EMA) tek treba da odobri vakcinu AstraZenece i Oxforda: EMA je 12. januara dobila zahtjev za odobrenje i tada je navela da bi mogla da donese odluku 29. januara.

- Ako dobijemo odobrenje u EU, prve količine bit će manje od prvobitnih planova zbog pada proizvodnje na jednom proizvodnom mjestu za naš evropski lanac snabdijevanja - rekla je portparolka AstraZenece.

Ubrzo nakon toga, visoki predstavnik EU-a dao je novinskoj agenciji Reuters preciznije informacije. Shodno tome, u prvom kvartalu AstraZeneca će isporučiti oko 60 posto manje od planirane količine vakcine - 31 milion komada. O situaciji u drugom kvartalu, za sada nema novih informacija. Bilo je planirano da AstraZeneca Evropskoj uniji isporuči oko 80 miliona doza vakcina u prvom i drugom kvartalu. AstraZeneca je navela proizvodne poteškoće u pogonu partnera Novasep u Belgiji.

Problema sa isporukom dogovorenih količina ima kod BioNTech/Pfizer vakcine u EU. U nekim zemljama zbog toga raste nezadovoljstvo, Italija čak prijeti Pfizeru sudom. Američki proizvođač Pfizer najavio je prošle sedmice da će smanjiti isporuke u narednih mjesec dana, a razlog za to su radovi na obnovi fabrike u Puursu također u Belgiji.

Prema podacima Instituta Robert Koch u posljednja 24 sata u Njemačkoj je koronavirusum zaraženo 16.417 a umrlo 859 osoba. Od početka pandemije u Nemačkoj je umrlo 50.642 ljudi.