open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Zabranjeni protesti pred Tužilaštvom: Panonsko jezero izgrađeno novcem prevarenih građana?!
Mi smo dobili informaciju da je Panonsko jezero izgrađeno našim parama, rekao je Šuvalić
26.12.2019. u 13:48
get url
text

Kupci nekretnina iz zgrade "15. maj" danas su planirali protestirati ispred Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, ali im je policija protest zabranila. Oni žele skrenuti pažnju da tužilaštvo još uvijek nije donijelo odluku u predmetu vezanom za zgradu koja se gradi već 12 godina i još uvijek nije završena, ali i na probleme koji prate preostale radove.

SPO "15. maj" je zgrada na Brčanskoj Malti u Tuzli koja je trebala biti završena tokom 2009. godine, ali se to ni deset godina kasnije nije desilo. Sama zgrada vrijedi oko 11 miliona KM, a kupci, njih preko 160, tvrde da su sve platili gotovo 20 miliona maraka. Zgradu su gradili Direkcija za izgradnju Tuzla, koja je u većinskom vlasništvu Grada, i građevinska kompanija Giprom.

- Od glavnog tužioca Tomislava Ljubića i postupajućeg u predmetu Ćazima Serhatlića tražimo da hitno donesu odluku po našoj krivičnoj prijavi iz oktobra 2016. godine ili da taj predmet bude izuzet iz Kantonalnog tužilaštva TK - kaže Adisa Mehanović, kupac nekretnine u SPO "15. maj".

Mirsad Šuvalić, predsjednik Udruženja građana "15. maj", koje okuplja kupce nekretnina, zbog zabrane protesta i nedonošenja tužilačke odluke upitao se danas "za koga rade tužilaštvo i policija".

- Mi smo dobili informaciju da je Panonsko jezero izgrađeno našim parama te da je iz vlasništva Direkcije za izgradnju preknjiženo na Grad Tuzlu. Ako je tako neka prodaju jezera i konačno završe zgradu - poručio je Šuvalić.

Podsjećamo, kupci nekretnina podnijeli su krivičnu prijavu kojom optužuju kompaniju Giprom, odgovorne osobe u Gipromu Saliha i Burhana Šabovića, vlasnika parcele na kojoj je zgrada Mirsada Simičića, zatim Gradsku upravu na čelu s Jasminom Imamovićem, Envera Bijedića i Jasminku Šehović bivšeg direktora i aktuelnu direktoricu Direkcije za izgradnju i NN lica koja su bila u Upravnom i Nadzornom odboru Direkcije.

- Mi ni ove godine nećemo useliti u naše stanove. Razlog je spora gradska administracija i izvođač radova firma Giprom. Od kompanije Giprom tražimo da se konačno angažiraju i završe sve unutrašnje radove, tačnije liftove i pripreme za spajanje na struju, da bi zgrada konačno bila spremna za tehnički prijem - dodaje Mehanović.

U međuvremenu, kupci nekretnina platili su i rentu za nelegalno izgrađene spratove u iznosu 195.829,02 KM i očekuju naknadnu dozvolu za gradnju.

Gradsko vijeće Tuzle, još u novembru 2017. godine, jednoglasno je donijelo zaključak kojim obavezuje tuzlanske gradske firme Centralno grijanje i Vodovod i kanalizaciju da odmah poduzmu sve što je potrebno da se zgrada "15. maj" priključi na centralno grijanje, vodu, kanalizaciju i hidrantsku mrežu, kako bi se ispunili uslovi da zgrada dobije upoterbnu dozvolu. Grad Tuzla se u zaključku obavezao da će, u skladu sa zakonom i raspoloživim finansijskim sredstvima i u saradnji sa Elektrodistribucijom Tuzla, osigurati da se zgradi priključi električna energija. Ni ove odluka još uvijek nisu do kraja provedene.

Nakon press konferencije kupci su se, zbog zabrane protesta ispred Kantonalnog tužilaštva, zaputili pred nezavršenu zgradu i tako protestima ukazali na nepravdu koju još uvijek trpe. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.