open-navfaktor-logo
search
Preventivne mjere
Zabranjen uvoz ptica i proizvoda od ptica u BiH iz dvije mađarske regije
Neophodne su mjere biosigurnosti na farmama i sistem ranog otkrivanja ove bolesti kod pronađenih uginulih divljih ptica, istakli su iz ove državne institucije
23.01.2020. u 15:15
get url
text
Ptičija gripa

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine poduzelo je prve preventivne mjere u zaštiti od ptičije gripe koja je registrovana ovih dana u Hrvatskoj, potvrđeno je za Faktor iz Kancelarije za veterinarstvo.

- Posljednjom verzijom Uputstva o zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprečavanja unosa u Bosnu i Hercegovinu influence ptica, zabranjen je uvoz živih ptica i određenih proizvoda porijeklom od ptica, a koje su porijeklom iz mađarskih regija Hajdú-Bihar i Komárom-Esztergom.

Nadzor nad kontrolom porijekla prilikom uvoza vrši granična veterinarska inspekcija Kancelarije za veterinarstvo BiH – kazali su nam iz ove institucije.

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH podsjetili su na osnovne mjere koje je potrebno provoditi u Bosni i Hercegovini.

- Neophodne su mjere biosigurnosti na farmama i sistem ranog otkrivanja ove bolesti kod pronađenih uginulih divljih ptica – istakli su.

Kancelarija za veterinarstvo BiH u saradnji sa nadležnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH redovno obavještava sve relevantne strane u okviru svoje nadležnosti u cilju prevencije i ranog otkrivanja influence ptica.

Posljednja žarišta influence ptica u Bosni i Hercegovini su prijavljena i odjavljena 2017 godine. Samo određeni sojevi virusa visoko patogene influence ptica su prenosivi i za ljude.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.