open-navfaktor-logo
search
Napetost
Zabranjen ulazak goriva: Izraelski projektil pogodio školu u blokiranom Pojasu Gaze
Izrael je izveo zračni napad na školu koja pripada Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) u blokiranom Pojasu Gaze, javlja Anadolu Agency (AA).
13.08.2020. u 15:43
get url
text

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo nacionalne sigurnosti u Gazi saopćili su da su izraelski avioni raketom gađali školu.

Iyad al-Buzum, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova, izjavio je da je škola koja pripada Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) bila meta izraelskih raketa.

Istakao je da je škola evakuirana, a tim za uklanjanje eksploziva počeo je raditi na uklanjanju ostataka projektila.

Prema informacijama očevidaca i sigurnosnih izvora, izraelski avioni gađali su školu UNRWA-e u izbjegličkom kampu Al-Shati na zapadu Gaze. Ispaljena raketa nije eksplodirala, ali je izazvala štetu na školi, a u tom momentu objekat je bio prazan pa nije bilo žrtava. Palestinske vlasti su saopćile da su zvaničnici UNRWA-e ipak morali obustavili sve aktivnosti u školi. Izraelski vojni avioni su također iza ponoći izveli napade na različite lokacije u Gazi.

UNRWA je osnovana da bi pomogla 700.000 Palestinaca koji su pobjegli ili protjerani tokom rata kada je osnovana država Izrael 1948. godine. Agencija plaća hranu, školovanje, zdravstvenu zaštitu za oko pet miliona Palestinaca u Libanu, Siriji, Jordanu, na Zapadnoj obali, u Pojasu Gaze i Istočnom Jerusalemu.

Nakon jučer uvedenog ograničenja za ribare, Izrael je danas uveo zabranu ulaska goriva na područje Gaze, javlja Anadolu Agency (AA).

- Izrael je od danas pa do drugog naređenja zaustavio ulazak goriva u Pojas Gaze - poručio je general Kemil Abu Rukn, šef Odjela za koordinaciju aktivnosti vlade (COGAT), posebnog izraelskog obrambenog tijela.

Rekao da je odluka donesena iz razloga što se nastavlja lansiranje tzv "gorućih balona" iz Gaze prema Izraelu.

U sopćenju izraelske vojske navodi se da su neke mete pokreta Hamasa u Gazi napadnute ratnim avionima, helikopterima i tenkovima, te kako su ciljani podzemna infrastruktura (tuneli) i stražarske kule Hamasa.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.