open-navfaktor-logo
search
Nije poštivao protokol
Zabranili Vučiću dolazak u Jasenovac: Politika "svesrpskog svijeta" u Hrvatskoj mu neće proći!
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je danas privatno posjetiti Jasenovac i Pakrac, ali hrvatske vlasti mu nisu dozvolile ulazak u zemlju.
17.07.2022. u 12:57
get url
text

Informaciju su pustili iz vlade Andreja Plenkovića. Izvori iz vlade rekli su da je Vučić kontaktirao predsjednika Samostalne Demokratske Srpske Stranke (SDSS) Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni posjet Jasenovcu, odnosno spomen-području na kojem se u vrijeme NDH nalazio ustaški koncentracioni logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svjetskom ratu.

Pozvao je Pupovca da mu se pridruži i rekao da, ako smatra da je potrebno, o njegovu posjetu obavijesti hrvatsku vladu, što je Pupovac i učinio, a u vladi su ostali zapanjeni načinom na koji je srpski predsjednik planirao napraviti haos u Hrvatskoj. 

Bez službene obavijesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije s ambasadom, Vučić je htio prijeći granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njezinog entiteta Republike Srpske, i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac. Iz Vlade Hrvatske smatraju da je ovo očito bila namjera da se isprovocira hrvatsku stranu uoči godišnjice Oluje, a da onda srpski predsjednik može u svojoj zemlji glumiti žrtvu jer mu Hrvati nisu dopustili ulazak u zemlju.

- Nije poštivao nijedan protokol, sve je htio napraviti mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima. Htio je sa svojim TV ekipama prijeći hrvatsku granicu i ovdje raditi što želi. Ali, premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ne. Mi smo samostalna država, članica EU-a i NATO-a i ne može on ovdje raditi što želi. Politika "svesrpskog svijeta" u Hrvatskoj mu neće proći, kazao je izvor blizak hrvatskim medijima iz Vlade. 

Nakon odluke Hrvatske da mu zabrani privatnu posjetu Jasenovcu, Vučić se oglasio porukom na svom Instagramu.

- Samo vi radite svoj posao! Živjeće srpski narod i nikada neće zaboraviti! - napisao je Vučić.

Ministar unutrašnjih poslova Republie Srbije Aleksandar Vulin najavio je da će od danas svi hrvatski funkcioneri morati posebno da najave i obrazlože svoju posjetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole.

Ovim povodom, Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo je notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu, koju je otpravnica poslova u Beogradu odbila da primi.

- Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije je šokirano protivpravnom i antievropskom i anticivilizacijskom odlukom Ministarstva za vanjse i evropske poslove Republike Hrvatske kojom se na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršeći princip slobode kretanja zabranjuje dolazak predsedniku Srbije u Jasenovac, na mjesto stradanja više stotina nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti, navodi se u noti Srbije.

Ministarstvo vanjskih poslova je obavijestilo Hrvatsku da je Vučić zainteresovan da učini službenu posjetu Jasenovac u bilo kom terminu do 17. septembra 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.