open-navfaktor-logo
search
Nema reakcija
Zabrana negiranja genocida i blokada iz RS-a: Čović na dvije stolice, podržati Dodika, a ne zamjeriti se Zapadu
Iako je Bosna i Hercegovina u novoj političkoj krizi koju su izazvali srpski predstavnici blokadom državnih institucija kao odgovor na OHR-ovo nametanje zakona o zabrani negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina, iz HDZ-a BiH skoro da se i ne oglašavaju. 
28.07.2021. u 14:45
get url
text

Tek je zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto izjavila da za Bosnu i Hercegovinu nije dobro da visoki predstavnik nameće bilo kakve odluke.

VEZANI TEKST - Krišto: Za BiH nije dobro da visoki predstavnik nameće bilo kakve odluke

- Mislim da je to stvar nas koji smo trebali raditi, a iskreno sam iznenađena i nakon proteka određenog vremena kada već govorimo o nekakvom zatvaranju OHR-a, preuzimanju odgovornosti, pogledu na budućnost i odgovornost političkih predstavnika koji kreiraju i koji imaju odgovornost u BiH da to rade.

Mislim da sve skupa, takve odluke i potezi nisu dobri za BiH, napose u ovim trenucima, bez obzira i na sadržaj i na bilo šta. Nisu dobri po BiH, po njen put, po njenu sigurnost političku i stabilnost - kazala je Krišto.

Gdje je nestao njen šef, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović? Nema ni komentara Bože Ljubića, predsjednika Glavnog odbora nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor, kao ni čelnika Federacije BiH Marinka Čavare. Da li i ovaj put prate i osluškuju šta o novonastaloj situaciji misle u Zagrebu? S Pantovčaka i Markovog trga ne oglašavaju se u vezi sa BiH. Preokupirani su da izvuku makskimum iz turističke sezone.

VEZANI TEKST - Čović je grlio Kordića, ako dočeka Prlića, završit će u zatvoru: Kazne za negiranja genocida, ali i drugih zločina

Najmanje su četiri razloga zašto Čović "nit se javlja, nit progovara". Prvo, ne želi nimalo narušiti odnose sa svojim političkim bratom po udaru na državu na BiH Miloradom Dodikom. Čović zna da kada bi progovorio o Inzkovom zakonu da bi, u skladu sa svojom političkom lukavošću, morao pratiti stavove Evropske unije, NATO-a, Sjedinjenih Američkih Država..., a svi oni su bezrezervno podržali posljednju odluku OHR-a.

Dalje, Čović ne želi dijeliti stav s Bošnjacima ni onda kada to znači svrstavanje u civilizirani svijet koji poštuje brojne sudske presude koje su utvrdile da se u Srebrenici desio genocid. I na kraju, Čović sada mora tri puta razmisliti da li će ići na doček ratnom zločincu Jadranku Prliću. Šta će odlučiti "promicatelj europskih vrijednosti"?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.