Zaboravite na punjače: Uskoro ćemo pametne telefone puniti laserom

objavljeno: 22.02.2018. u 14:54

Napredak tehnologije omogućio nam je da informacije prenosimo bežično, i to na velike udaljenosti.

No, kada je u pitanju punjenje baterija na našim uređajima, još smo osuđeni na žice.

Istina, postoje bežični uređaji za punjenje pametnih telefona, ali telefon mora biti u doticaju s tim uređajem, koji je onda opet žicom povezan s električnom utičnicom, piše Dnevnik.hr.

Nikola Tesla još davne 1891. godine demonstrirao je kako je moguće bežično prenositi električnu energiju. No, iako način očito postoji, mi još koristimo dobre stare žice.

To bi se trebalo promijeniti u budućnosti. Ekipa naučnika sa Univerziteta u Washingtonu razvila je sistem prijenosa električne energije putem lasera.

Točnije, u laboratorijskim uvijetima pokazali su kako je moguće laserskom zrakom napuniti bateriju koja je bila postavljena na stražnju stranu pametnog telefona.

S udaljenosti veće od četiri metra, laser je uspio napuniti bateriju jednako brzo kao i obična žica.

Ekipa iz Washingtona podesila je laser tako da automatski prepoznaje kad je pametni telefon spreman za punjenje, a on laseru šalje signal o svojoj lokaciji.

Kako bi cijeli sistem funkcionisao, laserska zraka ne smije biti prekinuta, pa je tim osmislio i "zrake čuvare" koje su vidljive ljudskom oku i koje, ako se u bilo kojem trenutku prekinu, automatski prekidaju i punjenje.

Tim planira napraviti sistem koji bi mogao puniti uređaje na području od 100 kvadratnih centimetara s udaljenosti od 12 metara. To bi značilo da, u budućnosti, ulazite u svoju kuću, ostavite pametni telefon na stol ili ormarić, laser ga pronalazi i odmah počinje puniti. Odlično, zar ne?

 
Using a laser to wirelessly charge a smartphone safely across a room

Engineers at the University of Washington have developed a method to safely charge a smartphone wirelessly — using a laser. Read more: http://www.washington.edu/news/2018/02/20/using-a-laser-to-wirelessly-charge-a-smartphone-safely-across-a-room/

Posted by University of Washington News on Tuesday, February 20, 2018