Ovo je postavilo rekord za najtopliji decembarski dan na Aljasci, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi u Anchorageu. Državni temperaturni rekordi na Aljasci datiraju iz 1953. godine.

Ono što ovaj rekord čini zaista nevjerovatnim je koliko malo sunčeve svjetlosti Aljaska dobija u ovo doba godine. Sunce je iznad horizonta samo nekih šest sati dnevno u Kodiaku krajem decembra. Diže se oko 10 sati ujutro i ponovo zalazi nešto nakon 16 časova.

- Činjenica da se ova neviđena toplina javlja krajem decembra, kada je sunčev ugao na najnižoj tački na sjevernoj hemisferi, a Aljaska dobija najmanju količinu sunčeve energije, čini je još izvanrednijom - rekao je meteorolog CNN-a Brandon Miller.

Šta se krije iza čudnog vremena? 

Izuzetno zatopljenje na Aljasci je u potpunoj suprotnosti s vremenom na sjeveru SAD-a, gdje su temperature znatno ispod normale. Ali sve ove krajnosti su povezane.

- Ekstremna toplota u decembru može biti povezana sa istom karakteristikom koja donosi hladno, zimsko vrijeme na sjeverozapad Pacifika i sjevernu Kaliforniju. Jako područje visokog pritiska usidreno je u sjevernom Pacifiku, nekoliko stotina milja južno od zaljeva Aljaske. Taj visoki pritisak uzrokuje strujanje u smjeru kazaljke na satu oko njega, što izvlači topliji, tropskiji zrak iz Pacifika na njegovu zapadnu strane, na Aljasku - rekao je Miler.

To je ono što je zaslužno za rekordnu toplinu na Aljasci. Ali ostrvo Kodiak nije samo, a druga mjesta širom države postavila su rekorde.