open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Zabavom maturanata osnovnih škola i izložbom Mersada Berbera počeli "Novogradski dani"
Zabavom za maturante 15 novogradskih osnovnih škola i defileom oko 1.000 maturanata od zgrade općine do Centra Safet Zajko i izložbom jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara i grafičara Mersada Berbera počela je 24. tradicionalna manifestacija "Novogradski dani", koja će trajati od 1. juna do 1 jula.
01.06.2022. u 22:46
get url
text
Semir Efendić

Načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić kazao je da je manifestacija podijeljena u tri dijela, kulturni i sportski program, te program obilježavanja značajnih događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-1995. obzirom da je u junu najviše događaja koji se vežu za odbranu općine Novi Grad i grada Sarajeva od agresije.

Defile oko 1.000 maturanata od zgrade općine do Centra Safet Zajko

U sklopu programa Novogradskih dana je i 8. juni – Dan odbrane Općine Novi Grad koji će se obilježiti na Golom Brdu i 30 godina od početka odbrane Općine Novi Grad i države BiH od agresora. Uz to, u junu obilježit će se 14 značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno – oslobodilačkog rata od 1992-1995. godine i perioda 1941-1945. godina.

U izložbenom prostoru Općine Novi Grad Sarajevo danas je otvorena izložba umjetničkih djela "Sarajevske razglednice" jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara i grafičara Mersada Berbera. Time je počela 24. Tradicionalna manifestacija "Novogradski dani 2022".

{$galerijaFotografija}

Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić u okviru manifestacije "Novogradski dani" predstavio je izložbu koja čini 24 orginalna umjetnička djela iz Ciklusa "Sarajevske razglednice" Mersada Berbera, rađena u kombinovanoj tehnici na platnu.

Godine 2005.  ovaj veliki umjetnik poklonio je zbirku umjetničkih djela Bošnjačkom institutu više od 70 slika iz svoja četiri ciklusa nastala krajem 20. i početkom 21. stoljeća: Sarajevske razglednice, Alegorija o Srebrenici, Velika Alegorija o Srebrenici i Skenderovi soneti. Izložba je prvi put kao cjelina izložena izvan galerijskih prostora Instituta.

Direktor Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića Faris Gavrankapetanović, kazao je da je današnja izložba rezultat plodnosne saradnje Bošnjačkog instituta sa Općinom Novi Grad Sarajevo. Od 2017. godine Bošnjački institut redovno svoje izložbe izlaže u galerijskom prostoru Općine Novi Grad Sarajevo.

- Ono što je posebno vezano i važno istaknuti je da je izložba upriličena u okviru 24. manifestacije "Novogradski dani" i na izložbi se predstavljamo sa 24 ulja i kombinovane tehnike našeg poznatog slikara i grafičara Mersada Berbera. Zaista mi je bitno pomenuti izuzetnu saradnju sa načelnikom Semirom Efendićem - kazao je Gavrankapetanović.

Ermin Lagumdžija, historičar umjetnosti, kustos Zbirke umjetničkih djela Bošnjačkog instituta i autor izložbe kazao je da izložba "Sarajevske razglednice" Mersada Berbera druga izložba koju Bošnjački institut organizira u galeriji Općine Novi Grad Sarajevo.

- U 2018. godini imali smo izložbu "Velika alegorija u Srebrenici" Mersada Berbera gdje su bili izloženi grafički listovi njegovog istoimenog ciklusa. Sada imamo 24 slike ulja na platnu iz ciklusa koji je zajedno sa drugim ciklusima Mersad Berber poklonio Bošnjačkom institutu 2005. godine. Ovdje su radovi koji na jedan likovno efektan način Berbera kao umjetnika koji uspjeva da dočara duhovnu scenografiju Sarajeva kroz predstavljanje različitih kulturnih slojeva i bogatstava baštine Bosne i Hercegovine iz različitih perioda - kazao je Lagumdžija.

Adisa Šuman, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport naglasila je da se "Novogradski dane" otvaraju jednom prekrasnom izložbom, koja je nastala kao rezultat uspješne saradnje koja je ostvarena sa Bošnjačkim institutom i traje već šestu godinu zaredom.  

Novi Grad, Mersad Berber 01.06.2022
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.