open-navfaktor-logo
search
Mjesec pritvora
Zabava pošla po zlu: Mladić signalnom raketom izazvao požar na Hvaru, šteta milionska
Mladić iz Vela Luke provest će najmanje mjesec iza rešetaka istražnog zatvora na splitskim Bilicama nakon što je uhapšen pod sumnjom da je ispalio signalnu raketu i time izazvao požar na otoku Hvaru.
21.08.2021. u 14:05
get url
text
Požar na Hvaru

Požar je izbio 18. augusta oko 22.30 sati na rtu Kabal u uvali Stupišće.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je skiper, 23-godišnji F. T. M. iz Vela Luke skiper, te večeri došao s manjom brodicom na jahtu na kojoj se nalazio njegov prijatelj koji je na njoj bio skiper, a na brodu se u tom trenutku nalazilo desetak talijanskih gostiju.

Prijatelj je 23-godišnjaka pozvao na zabavu jer je jedna od Italijanski na brodu slavila rođendan, a Velolučanin je u jednom trenutku, vjerovatno ponesen rođendanskom atmosferom, ali i alkoholom, s obzirom na to da mu je izmjereno 0,7 promila alkohola u krvi, s broda prema kopnu ispalio signalnu raketu, piše Slobodna Dalmacija.

Raketa je završila u borovoj šumi i izazvala jedan od najvećih požara ovog ljeta u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Navodno se skiper pred policijom i dežurnim tužiteljem branio tvrdeći da je uvjeren kako je signalnu raketu ispalio prema moru, a ne prema kopnu i da mu nije jasno kako je završila u šumi.

Hrvatska vartrogasna zajednica je izvijestila da je ovaj požar na Hvaru zahvatio 15 hektara trave, niskog raslinja i borove šume.

Prema nezvaničnim informacijama, šteta je oko četiri miliona kuna (nešto više od milion KM), ali iznos nje konačan i mogao bi biti veći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.