Za uvezivanje staža radnika u FBiH od 2014. izdvojeno više od 18 miliona KM

objavljeno: 07.02.2018. u 21:15

U posljednje vrijeme sve je više radnika iz posrnulih privrednih društava koji protestiraju tražeći od sadašnje Vlade FBiH da im uveže radni staž, namiri neisplaćene plaće, otpremnine, a zapravo njihovi problemi su stari godinama.

Prema riječima Nermina Džindića, federalnog ministra energije, rudarstva i industrije mnogi ove probleme imaju i više od 15 godina.

U periodu od 2014. do 2017. godine, staž je uvezan ukupno za 791 radnika, a za što je utrošeno 12.397.701,92 KM. U 2018. godini za Elektroprivredu BiH ZD RMU Zenica uvezan je staž za 44 zaposlenika, a za Željezaru Zenica osigurana su sredstva za otpremnine za 65 penzionisanih radnika u iznosu od 164.555 KM, za 414 radnika neisplaćene plaće za 2017. godinu u iznosu od 2.377.099,25 KM, te za 314 radnika stimulativne otpremnine za šta je ukupno izdvojeno 942.000,00 KM.

U 2014.godini uvezan je staž za 115 radnka, a za što je izdvojeno 981.538,30 KM, a firme su KTK Visoko, Fortuna Gračanica, Konjuh Živinice, Krivaja u stečaju. U 2015.godini, uvezan je staž za 74 radnika, a za što je izdvojeno 1.200.000 KM, i to za radnike Željezara Zenica, Hidrogradnja Sarajevo, Zrak, Sarajevo, TRZ Hadžići, Binas Bugojno, IP Krivaja u stečaju Zavidovići. Za Krivaju u stečaju je izdvojeno u 2016. godini 1.200.000 KM, a u 2017. godini uvezan je staž za 602 radnika, za što je ukupno izdvojeno 9.016.163,62 KM i to za radnike TRZ Hadžići, Vitezit, Zrak, Pretis iz Vogošće, KTK Visoko, Željezara Zenica, Krivaja - Mobel u stečaju, privatni kapital, Helios Banovići, BNT Hidraulika u stečaju, privatni kapital, KTK Visoko, Borac Zenica, Konfekcija Borac, Unis Tools.

U ovoj godini za uvezivanje staža, otpremnine, izdvojeno je 6.081,513,47 KM.

Što se tiče perioda od 2012. do 2014. godine za uvezivanje staža 234 radnika izdvojeno je 2.768.522.84 KM, a riječ je o radnicima Hidrogradnje, KTK Visoko, Fortuna Gračanica, Željezare Ilijaš, Agrokomerca, Željezare Zenica.

- Ja sam nekoliko puta rekao da način na koji mi radimo se potpuno razlikuje od nekih prethodnih vlada. I prema podacima koje imate jasno se može vidjeti kolika je bila briga prethodnih vlada za uvezivanje radnog staža. Samim tim kada svi ti radnici dođu ispred privrednog društva, Vlade, pa počnu sa štrajkom i protestima oni sami na svojim natpisima napišu "niste nam uvezali staž 20 godina, ili 15 godina". Niko ne dođe pred Vladu da protestuje i kaže: "niste nam uvezali staž zadnjih šest mjeseci, godinu, dviju ili tri". Sama ta informacija govori da su problemi nastali prije nego smo mi došli u Vladu FBiH - govori nam Džindić.

Dodaje kako su radnici koji se nalaze u teškoj situaciji zaslužili da im Vlada FBIH pomogne koliko može.

- Mi imamo sredstva koja možemo potrošiti i raspoređujemo ih na najbolji način. Ne možemo dozvoliti da se radnici u nekim privrednim društvima poubijaju, da budem brutalan, pa da poslije toga donesemo neku odluku i kažemo: "žao nam je što se ubio čovjek, evo novac za uvazivanje staža". Treba procijeniti situaciju. U slučaju Hidrogradnje postoji druga opcija, drugi način. Jer Hidrogradnja ima 200 ljudi zaposlenih u okviru firme u stečaju ima prihod od četiri - pet miliona godišnje, stečajnog upravnika - osvrnuo se Džindić.

Ponavlja da radnici sa stečajnim upravnikom treba da se dogovore o načinu kako da riješe svoj status.

- Da je firma mogla nastaviti raditi u okviru stare Hidrogradnje, ne bi otišla u stečaj. Upravo je otišla jer nije mogla nastaviti sa tolikim brojem ljudi, sa ograničenim radovima i mogućnostima pristupa tenderima, nagomilanim problemima koje su imali u svom poslovanju. Nisu mogli napraviti izlaznu strategiju spašavanja tog društva - rekao je Džindić.

Upitan da li imaju zahtjeve radnika za uvezivanjem staža iz privatnih firmi, Džindić je odgovorio potvrdno.

- Što se tiče privatne strane mi smo prošle godine potrošili negdje oko 500 hiljada budžetskih sredstava od planiranih 1,5 miliona KM. Jer, milion smo planirali za uvezivanje staža radnika u državnim firmama, a ostatak za privatna i to smo potrošili. Uvezali smo staž onima koji su se prijavili na oglas, samo smo imali drugačije kriterije, jer tu firma i dalje posluje ali za dio radnika ne isplaćuje doprinose. Ove godine smo planiri milion za uvezivanje staža za radnike u privatnim firmama i isto toliko u državnim. Od tih privatnih, primjera radi, imali smo u prošloj godini Krivaju Mebl, firma je nastala raspadom bivše Krivaje, zatim firmu Fortuna - rekao nam je Džindić.