open-navfaktor-logo
search
Energetska efikasnost
Za utopljavanje u općini Novo Sarajevo 10 miliona maraka
Nakon objavljenog javnog poziva namijenjenog svim zainteresovanim vlasnicima individualnih stambenih objekata i etažnim vlasnicima u zgradama kolektivnog stanovanja da apliciraju na Projekat poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo formirana je lista odabranih objekata
04.12.2019. u 09:04
get url
text

U Općini Novo Sarajevo održan je sastanak sa vlasnicima objekata individualnog stanovanja, auditorima, predstavnicima Općine Novo Sarajevo i Sarajevske razvojne agencije - SERDA.

Učesnici sastanka upoznati su daljom procedurom provođenja projekta "Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo u funkciji povećanja broja korisnika (omasovljenje".

Ovom prilikom, općinski načelnik Nedžad Koldžo je naglasio da je Općina Novo Sarajevo lider u oblasti povećanja energetske efikasnosti koji je prepoznat kao strateški cilj djelovanja.

- Prva smo općina koja je osigurala svu projektnu dokumentaciju i dobila sredstva da izvršimo potpuno poboljšanje energetske efikasnosti zgrade Općine Novo Sarajevo, zatim smo pokrenuli projekat utopljavanja objekata osnovnih škola, među kojima su osnovne škole "Hrasno", "Malta" i "Čengić Vila I".  Za nastavak tih aktivnosti, u ovoj godini, u OŠ "Kovačići", Željezničkom školskom centru i Elektrotehničkoj školi za energetiku, Općina Novo Sarajevo je izdvojila 300.000 KM, a ostatak novca osigurala je Vlada Švedske i Vlada Kantona Sarajevo - rekao je Koldžo.

Cilj Modela poboljšanja energetske efikasnosti (Model EE) koji implementira SERDA je doprinijeti da što veći broj građana pod povoljnijim uslovima izvrši utopljavanje svojih objekata, a da se smanje troškovi grijanja i unaprijedi energetska efikasnost objekta.

Nakon objavljenog javnog poziva namijenjenog svim zainteresovanim vlasnicima individualnih stambenih objekata i etažnim vlasnicima u zgradama kolektivnog stanovanja da putem svojih predstavnika apliciraju na Projekat poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo formirana je lista odabranih objekata. 

Radi se o 33 objekta kolektivnog stanovanja i 32 individualna stambena objekta sa područja Općine Novo Sarajevo ukupne površine od 96.950 kvadratnih metara.

Procijenjena vrijednost implementacije iznosi oko 10 miliona maraka od čega je učešće Općine Novo Sarajevo  iznosi oko tri miliona maraka. 

Faruk Cerić iz Sarajevske regionalne razvojne agencije je naglasio da je u planu da već početkom građevinske sezone 2020. godine započne realizacija izvođenja radova za individualne objekte za koje se neće raditi projektna dokumentacija. U međuvremenu, za objekte kolektivnog stanovanja izradiće se projektna dokumentacija, prema mjerama iz energetskog audita.

Tokom sastanka, auditori su upoznali vlasnike objekata o budućim koracima s ciljem što uspješnijeg provođenja modela poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo u funkciji povećanja broja korisnika.

Nakon izvršenih audita u planu je da se u septembru 2020. godine provede javna nabavka za izbor izvođača radova za objekte kolektivnog stanovanja, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.