open-navfaktor-logo
search
Nabavka vozila
Za Ured predsjednika FBiH nabavlja se vozilo od 110.000 KM
Pri kraju je postupak nabavke po jednog vozila od 70.000 KM i za federalna ministarstva rada i socijalne zaštite, razvoja, poduzetništva i obrta, zatim, trgovine i zdravstva
13.11.2018. u 08:26
get url
text

Federalna vlada je u budžetu za ovu godinu osigurala milion KM za nabavku 22 vozila za potrebe budžetskih korisnika. Kako nam je rekao Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, sva vozila još nisu kupljena jer se postupak za devet automobila morao ponoviti. Do sada, najskuplje vozilo koštat će za Ured predsjednika FBiH i to 110.000 KM.

Ministarstvo pravde dobija vozilo od 70 hiljada KM

- Nabavka ukupno 22 vozila za ovu godinu je još u toku, s tim što je postupak nabavke 12 vozila u završnoj fazi. Postupak nabavke preostalih devet vozila je ponovljen i nadamo se da će se završiti u toku tekuće budžetske godine. Pri kraju je potupak nabavke vozila za Ured predsjednika FBiH čija je procijenjena maloprodajna vrijednost 110.000 KM, za Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije jednog vozila od 70 hiljada KM, i dva vozila po 40 hiljada KM. Zatim, za Ministarstvo pravde vozilo od 70 hiljada - naveo nam je Korać.

Pri kraju je postupak nabavke po jednog vozila od 70.000 KM i za federalna ministarstva rada i socijalne zaštite, razvoja, poduzetništva i obrta, zatim, trgovine i zdravstva. Za Federalno ministarstvo finansija se nabavlja vozilo po cijeni od 40 hiljada KM, a za Centar za edukaciju sudaca vozilo od 60 hiljada KM, dok će Služba za zajedničke poslove dobiti automobil od 40 hiljada KM.

Ponovljeni je postupak za osam vozila, za Poreznu upravu FBiH čija je procijenjena ukupna maloprodajna vrijednost 240 hiljada KM, odnosno 30 hiljada KM po vozilu. Postupak je ponovljen i za vozilo Federalnog ministarstva kulture i sporta koje je zapravo za Zavod za zaštitu spomenika, a čija je cijena 50 hiljada KM.

Iako smo Koraća upitali da li su preduzete jače mjere kontrole utroška goriva u službenim vozilima FBiH, s obzirom na niz zamjerki revizorskih timova, odnosno, da li je zabranjeno korištenje službenih vozila u privatne svrhe, nakon radnog vremena, a takvih je slučajeva bilo dosta, odgovor nismo dobili.

Trošenje goriva, korištenje vozila u privatne svrhe

- Pitanja u vezi s nabavkom i vrstom vozila kao i kategorije korisnika, nabavnu vrijednost te korištenje vozila, regulirana su Uredbom o uvjetima, načinu korištenja i nabavci službenih putničkih automobila u organima uprave Federacije Bosne i Hercegovine - odgovorio nam je Korać.

Podsjećamo, nakon što je utvrđeno da potrošnja goriva službenih vozila Vlade FBiH na godišnjem nivou iznosi 1,4 miliona KM, Federalna vlada je još 2016. godine naložila kupovinu softvera za praćenje službenih vozila, čime bi se uštedjelo i do 200.000 KM. Međutim taj softver nikada nije nabavljen. Naime, više puta Ured za reviziju FBiH je ukazivao na nepoštivanje uvjeta i načina korištenja službenih putničkih automobila u organima FBiH. Akcenat je bio na manjkavostima kod popunjavanja obrazaca putnih naloga. U prijevodu, vozila su se koristila poslije radnog vremena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.