open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Za učenike osnovih škola u RS-u 1.000 računara
Na sastanku Srđana Rajčevića, ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a, sa predstavnicima nekoliko kompanija definisan je projekat "1.000 za budućnost", u okviru kojeg će kompanije finansirati nabavku 1.000 Raspberry Pi mini-računara četvrte generacije.
02.04.2020. u 11:35
get url
text

Sastanku su prisustvovali direktori i predstavnici kompanija Mtel, "Prointer" i "Lanako". Računari će biti podijeljeni učenicima osnovnih škola iz 20 izrazito nerazvijenih općina u RS-u u cilju praćenja nastavnog procesa, ali i razvoja programerskih vještina.

- Ministarstvo u okviru naučnog i tehnološkog doprinosa naporima za prevazilaženje krizne situacije u vezi sa pojavom i širenjem virusa COVID-19 u RS-u, nastavlja sa pokretanjem i realizacijom inicijativa u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama iz sektora telekomunikacija i informaciono-komunikacionih tehnologija - saopćeno je iz ovog ministarstva.

Rajčević je rekao da je ovo prva u nizu inicijativa i projekata koje će ministarstvo pokrenuti tokom i nakon krize uzrokovane širenjem koronavirusa.

- Cilj je da kroz svesrdne donacije kompanija koje učestvuju u inicijativi dođemo do hiljadu Raspberry Pi računara četvrte generacije koje ćemo pokloniti đacima koji dolaze iz nerazvijenih sredina i onima koji zbog slabijeg materijalnog stanja nisu u mogućnosti da priušte računar koji mogu koristiti tokom školovanja - naveo je Rajčević.

Ministarstvo će u okviru projekta "1.000 za budućnost" u saradnji sa partnerskim kompanijama raditi na izradi priručnika za upotrebu računara i osnove programiranja u programskom jeziku "Python", kao i uspostavljanju portala namijenjenog ovom projektu, a na kojem će se naći neophodni audio-video materijali i uputstva. Na dinamiku nabavke i isporuke računara uticaće procedure na graničnim prelazima, a distribucija kompleta će se vršiti putem organa opština u saradnji sa lokalnim osnovnim školama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.