open-navfaktor-logo
search
BiH na Olimpijadama
Za treptaj oka: Amel Tuka - šest stotinki do historije
Amel Tuka nije uspio osvojiti prvu medalju za Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama.
04.08.2021. u 20:00
get url
text

VEZANI TEKST - Tuka iz Japana poručio: Bio sam spreman ostati i bez noge samo da završim trku

U finalnoj utrci na 800 metara osvojio je šest mjesto, a za "treptaj oka", odnosno šest stotih dijelova sekunde, izmakla mu je četvrta pozicija, što bi mu donijelo najbolji plasman za BiH na Olimpijskim igrama u Japanu, ali i svih vremena.

Australac Peter Bol završio je na četvrtom mjestu sa vremenom 1:45.92, što je za šest stotinki bolje vrijeme od onog koje je istrčao povrijeđeni Tuka (1:45.98).

Najbolji plasman u dosadašnjem dijelu Igara u Tokiju ostvario je taekwondoista Nedžad Husić, koji je osvojio peto mjesto. Zanimljivo, Tuku su od pete pozicije u finalu, s kojom bi se izjednačio sa Husićem, dijelile samo dvije stotinke (Adrian Ben trčao 1:45.96).

Uz Amela, šestu poziciju na OI ima i strijelac Nedžad Fazlija koji je u disciplini 10m vazdušna puška zauzeo 6. mjesto u Sidneju 2000. godine.

VEZANI TEKST - Nedžad Husić peti na Olimpijskim igrama: Sarajlija ispisao historiju u Tokiju

Treba naglasiti kako je naš najbolji atletičar danas nastupio povrijeđen. Osim što je "vukao" povredu sa mitinga u Londonu, gdje je povrijedio stopalo, tokom utrke dobio je nezgodan udarac u desnu nogu.

I sam Tuka je priznao da mu je taj udarac odmogao, jer je izgubio korak.

Šesta pozicija u "kraljevskoj disciplini" ne može se smatrati neuspjehom i vjerujemo kako će nas Tuka obradovati već u narednom nastupu.

A nadamo se da će prije toga na pobjedničko postolje Mesud Pezer, koji će sutra ujutro nastupiti u finalu bacanja kugle.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.