open-navfaktor-logo
search
Ima li rješenja
Za sutra planiran sastanak Tegeltije, Novalića i Viškovića o vakcinama
Za sutra je planiran sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije, federalnog premijera Fadila Novalića i predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, potvrđeno je Feni iz kabineta premijera Novalića.
30.03.2021. u 14:51
get url
text

Jedan od povoda je i zaključak jučerašnjeg sastanka premijera Novalića s kantonalnim premijerima da se od Vijeća ministara BiH traži hitno pokretanje aktivnosti oko nabavke vakcina, jer su neki proizvođači kao što je Pfizer jasno rekli da pregovaraju samo s državama.

Odluka Svjetske zdravstvene organizacije da vakcine nabavljaju isključivo državne institucije kako bi se time spriječili pokušaji zloupotrebe i crno tržište, bila je potpuno opravdana s obzirom na iskustva koja je svijet imao oko nabavke medicinske opreme kada je krenula pandemija Covid-19.

Putem Ujedinjenih nacija osmišljen je i pokrenut program COVAX mehanizam u koji se uključila i Bosna i Hercegovina i ravnopravno, kao i ostale zemlje, uplatila komercijalnu cijenu. Naručeno je 1.232.000 doza vakcina i za njih je unaprijed plaćeno 13 miliona dolara.

Iako je i Republika Srpska od početka bila uključena u COVAX, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je još u oktobru 2020. godine izjavio da je razgovarao s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom o nabavci vakcina, ističući da je potpisan predugovor s ruskom stranom koja je ponudila 1,2 miliona doza vakcina Republici Srpskoj.

- Kada bude spremna ruska vakcina mi ćemo imati mogućnost da je dobijemo. Oko 250.000 do Nove godine - kazao je tada Dodik.

Prve ruske vakcine, 40.000 doza stigle su u Republiku Srpsku 1. februara, a u Predsjedništvu BiH 25. februara održan je sastanak tri člana Predsjedništva, na kojem su bili Tegeltija, Novalić i Višković te ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik premijerima je tada jasno kazao da od COVAX-a nema ništa i da se entiteti morati početi sami snalaziti, a budući da je RS već potpisala ugovor za ruske vakcine, Dodik je time skinuo i odgovornost s Tegeltije.

Kad je u pitanju njegova odgovornost kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Dodik je još u januaru kada je upitan zar on kao predsjedavajući Predsjedništva BiH ne bi trebao raditi u interesu svih građana, odgovorio da on "nije predsjednik svih građana već građana Republike Srpske".

Od februara, kad se Federalna vlada uključila u nabavku vakcina, angažiranjem svih raspoloživih kapaciteta i institucija, pozvani su svi dobavljači koji se mogu uključiti u nabavku vakcina da se jave. Vlada je osigurala sva potrebna sredstva.

Ad hoc tim Vlade koji je zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo vodio ovu proceduru od Vlade je dobio pisma namjere za sedam dobavljača koji su u prvi mah mislili da mogu nabaviti vakcine, neki direktnim pregovorima s proizvođačima, neki preko posrednika.

No, kako je vrijeme odmicalo pokazalo se da je nabavka vakcina prvenstveno političko pitanje i da se država sa svojim institucijama mora angažirati, a da tek nakon toga posao oko nabavke ide na dobavljače. 

Vlada Federacije u međuvremenu se obratila Ruskom investicionom fondu (preko koga ide nabavka ruskih vakcina), a obavljeni su razgovori i sa ambasadama Kine, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

No, i dalje je jasno da se država, odnosno Vijeće ministara BiH mora uključiti u ove pregovore jer je vrijeme izgubljeno, a od početka se znalo da proizvođači pregovaraju s državama čime je potvrđeno da je predsjedavajući Tegeltija, odnosno Vijeće ministara od početka trebalo voditi i koordinirati nabavku vakcina za Bosnu i Hercegovinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.