open-navfaktor-logo
search
Federalna vlada
Za stipendiranje deficitarnih zanimanja ukupno 90 hiljada KM
Sve je manje interesovanja djece za zanate i kako se ona ne bi ugasila Federalna vlada već izvjestan period kroz projekte resornog ministastva odobrava izdvajanje sredstava za stipendiranje jednog broja učenika koji se opredijele za zanate 
15.11.2018. u 15:13
get url
text

Federalna vlada je na današnjoj sjednici odobrila da se poveća iznos za 30 hiljada KM za stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja s pozicije Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta. Izmjenama je omogućeno da na ukupno 90.000 KM, bude povećan iznos za stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Senad Šahinović, pedagog  Mješovite srednje škole "Hasan Musić" iz Bužima kaže da je ovakva vrsta podrške djeci koja upišu deficitarna zanimanja itekako za pozdraviti.

- To je odličan potez Vlade Federacije. Kod nas je zanimanje krojača odavno na granici da se ugasi, ali mi ga nekako održavamo. Uglavnom se za to zanimanje školuju djevojke, ali je problem što i kada završe za krojača teško dolaze do posla. Tako ne bi trebalo da bude jer uprkos industrijalizaciji, krojači su nam potrebni, neko ko šije, kroji odjeću. I zanimanje bravara u našoj školi je pred gašenjem - govori nam Šahinović.

Dodaje da nema interesa djece za jedan dio zanata.

- Žao nam je što su neka zanimanja pred gašenjem. Imamo i zanimanja poput plinskih, vodo-instalatera koja su za sada tražena. Mislim da u našoj školi nema nijedno dijete da je stipendirano i žao mi je zbog toga jer bi im takva vrsta pomoći puno značila i ohrabrila i druge da upisuju zanate - ispričao nam je Šahinović.

Dodaje da trenutno imaju 455 učenika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.