open-navfaktor-logo
search
Udomljeni i analitičari
Za šta su eksperti dobili 65.837 KM i zašto je na izradi socijalne karte KS bio angažiran SDP-ovac, Garibijin prijatelj?
U 2019. i 2020. godini Vlada Kantona Sarajevo je za eksperte iz Tima za provedbu projekta Socijalna karta Kantona Sarajevo izdvojila 65.837 KM.
09.03.2022. u 22:27
get url
text

Međutim, ta karta nije izrađena, a kako je kazala ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Ivana Prvulović, sve aktivnosti u vezi s izradom socijalne karte su trenutno zaustavljene.

- S obzirom na situaciju sa pandemijom koronavirusa koja je usporila sve procese u Kantonu Sarajevo glavno istraživanje koje podrazumijeva istraživanje na uzorku od 12.000 domaćinstava i to 3.000 korisnika prava po osnovu socijalne zaštite i 9.000 domaćinstava iz generalne populacije, nije provedeno i sve aktivnosti u vezi sa navedenom su trenutno zaustavljene – navela je ministrica Prvulović u odgovoru na pitanje zastupnice u Skupštini KS Jasmine Biščević-Tokić.

Iako posao nije završen, članovi Tima su dobro zaradili. Tim povodom pitali smo bivšeg ministra za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malika Garibiju (SDP) kako su birani članovi Tima s obzirom na to da je jedan od članova bio i njegovih stranački kolega i prijatelj Dino Nikšić i da je za rad u Timu naplatio 15.500 maraka.

- Nisam više dio tog projekta. Dok sam ja bio u mandatu, mi smo završili metodologiju i pilot-projekat i izvještaj za pilot-projekat. U tome se transformirala Vlada i trebalo je završiti ovu finalnu bazu i ne znam šta je s tim projektom – kazao je Garibija, te nastavio:

- Tim je bio sastavljen od nekoliko stručnjaka i bilo je ljudi, ja se sada ne sjećam imena, naći ćete u odluci, koji su iz koordinacije udruženja osoba sa invaliditetom, predstavnik Centra za socijalni rad, on nije bio plaćen, predstavnik Ministarstva i postojala je ranije jedna radna grupa koju smo mi zatekli iz mandata ranije Vlade odakle smo mi preuzeli stručnjake.

Kazao je da su doveli i partnere iz OSCE-a, iz GIZ-a, Njemačke ambasade, koji su aktivno učestvovali i nisu bili plaćeni za taj posao i da je "kasnije na osnovu metodologije koju su oni napravili, OSCE pokušao to da proširi na druge kantone pošto je ocijenjeno kao izuzetno uspješno".

O izboru stranačkog kolege Dine Nikšića za člana Tima Garibija je kazao da je on bio "operativno koordinator na projektu".

- Da bi se desio taj projekat bilo je potrebno da se realizuje nekoliko drugih projekata. Pošto se radilo na paralelnom uzorku, uzorak korisnika socijalne naknade i uzorak opće populacije. Bilo je potrebno da se uradi identifikacija svih usluga, što smo radili kroz projekat mapa prava i usluga, tu smo bili identifikovali 115 različitih prava i usluga, te smo objavili stranicu sa popratnim materijalima. Da bi se to dalje moglo raditi bilo je potrebno da se uradi i jedinstveni registar svih korisnika, da se svi prebace u online formu – nabrojao je Garibija.

VEZANI TEKST - Bivši ministar Garibija budžetskim novcem častio SDP-ovce i za "premještanje stolica i prijem gostiju"

Dodao je kako je napravljena ušteda od 200.000 KM godišnje Kantonu, i da se pregovaralo sa bankama kako bi se sve uplate korisnicima preko pošte preusmjerile na uplate putem bankovnih računa i kako bi korisnici dobili povoljne uvjete.

Pojasnio je Garibija i druge korake koje su napravili kako bi dobili spiskove i registre korisnika.

- U pitanju je jedan veliki i kompleksni projekat koj nije bio jednostavan i koji je išao u više faza. Bio je došao do završne faze gdje faktički smo bili osigurali novac u Prijedlogu budžeta koji Skupština KS nije usvojila jer su oborili Vladu. Bio je osiguran novac da se ide u finalnu fazu gdje je sve bilo spremno, trebalo je samo raspisati tender, angažovati firmu koja će to raditi na terenu i provesti dalje – kazao je Garibija.

Kazao je da su članovi Tima izabrani na osnovu svojih kompetencija.

- To je na kraju pokazao rezultat u vidu afirmativnih ocjena i izuzetno pozitivnih ocjena OSCE-a i GIZ-a – zaključio je Garibija.

Podsjećamo, i ranije je Faktor pisao o angažmanu Dine Nikšića, Garibijinog kolege iz SDP-a Stari Grad, na osnovu ugovora o djelu.

Kako je Faktor pisao, Garibija, bivši ministar za rad socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, za plaće po ugovorima o djelu tokom 2019. godine iz budžeta Ministarstva isplatio je 93.650 maraka, ne računajući uplaćene doprinose i poreze.

To je period kada je njegov stranački kolega potpisivao ugovore sa Ministarstvom na iznose od po 1.000 KM za operativne poslove, organizacionu podršku aktivnostima na pripremi i izradi socijalne karte.

Zastupnica Biščević-Tokić kaže da je "fascinantno je da je 'Trojka' udomila svoje "političke analitičare" Žarka Papića, Ivanu Marić i Faruka Hadžića".

- I to na način da ih isplaćuje preko kantonalnih komisija, a oni zauzvrat pišu po portalima i medijima kako je katastrofalno stanje u BiH. Žarko Papić je imenovan u Komisiju za izradu socijalne karte, koja za mog mandata, a brzo će kraj mandata, nije nikad završena. Ali je za dvije godine uzeo 9.100 KM budžetskih novaca. U 2019. godini je dobio 5.600 KM, a za 2020. godinu 3.500 KM. Kako se peru budžetske pare, imamo priliku vidjeti kroz razne komisije, gdje su isplate u nekima veće od nekih plaća – kaže Biščević-Tokić, te nastavlja:

VEZANI TEKST - Kanton Sarajevo nije izradio socijalnu kartu, a Vlada na eksperte spiskala 65.837 KM

- Izjava Žarka Papića da Memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) ima nevjerovatno identičnu osnovu kao neki elementi bošnjačkog nacionalizma u nastajanju je prije svega neprimjerena, neutemeljena i proizvoljna izjava čovjeka koji je ostvario imovinsku korist od istih tih struktura koje ga finansiraju. Postavlja se pitanje da li ukoliko pišete protiv SDA, možete očekivati od "Trojke" adekvatnu finansijsku nagradu. A ostavljam građanima da procijene da li su ovi ljudi "nezavisni politički analitičari".

Podsjećamo, predsjednik Tima za provedbu projekta "Socijalna mapa KS" bio je Malik Garibija, zamjenik Žarko Papić, te članovi Suada Buljubašić, Mirnes Telalović, Fahrudin Memić, Smaragda Lučkin, Mirsada Poturković, Fikret Zuko, Inela Hadžimešić kao predstavnica OSCE-a, Irfan Eminović, te Dino Nikšić, kao operativni koordinator.

Vanjski članovi Tima su ostvarili naknade u sljedećim iznosima: Dino Nikšić u 2019. godini 9.500 KM, u 2020. 6.000 KM, Mirnes Telalović u 2019. godini 4.800 KM, a u 2020. godini 3.000 KM, Fahrudin Memić u 2019. godini 4.500 KM, dok je u 2020. godini dobio 3.250 KM. Fikret Zuko u 2019. godini za rad u Timu dobio je 4.800 KM, a u 2020. godini 3.000 KM. Žarko Papić u 2019. godini 5.600 KM, dok je u 2020. godini naplatio 3.500 KM i Suada Buljubašić u 2019. godini dobila je za rad u Timu 4.800 KM, a u 2020. godini 3.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.