open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori
Za šta se bore kandidati na listama: Kolike naknade primaju gradonačelnici, načelnici i vijećnici
Izbori za gradske i općinske vijećnike/odbornike, načelnike i gradonačelnike održavaju se u nedjelju, a posljednji mjesec zahuktala se predizborna kampanja. Vode se borbe za mjesta u vijećima i za načelničke pozicije, daju se razna obećanja. A koliko za svoj rad primaju kandidati i šta oni imaju od toga?
13.11.2020. u 21:22
get url
text

Vijećnici u Općinskom vijeću Breza imaju naknadu od 280 maraka, a predsjedavajući Općinskog vijeća još dodatnih 150 maraka.

Vijećnici u Općinskom vijeću Vareš imaju naknadu po održanoj sjednici od 240 maraka, a ukoliko je član kolegija, naknada se uvećava za 20 maraka, dok se predsjedavajućem isplaćuje 430 maraka po sjednici.

Načelnik Općine Vareš ima plaću od oko 2.100 maraka.

Vijećnik u Općinskom vijeću Ilidža Samir Avdić kaže da naknada za vijećnika u Općinskom vijeću Ilidža iznosi oko 520 maraka.

- Predsjedavajući i dopredsjedavajući imaju više od 3.000 hiljade maraka mjesečno. Ukoliko se profesionaliziraju, primaju i paušal. Za rad u komisijama za svaki sastanak vijećnici dobijaju od 70 do 80 maraka – kazao je Avdić.

Navodi da je otvorena mogućnost da se i vijećnici profesionaliziraju, ali da paušal ostaje isti.

- Samo je razlika što im općina uplaćuje i doprinose, to uglavnom bude izbor nezaposlenih vijećnika ili osoba kojima je ostalo malo do penzije – kazao je vijećnik Avdić.

Avdić ističe da predsjedavajući ima na raspolaganju i iznos za reprezentaciju kao i službenog vozača. Slični su, kaže, iznosi koje primaju vijećnici i u drugim sarajevskim općinama.

Navodi također da načelnik Ilidže ima osnovnu plaću od oko 4.100 maraka, a prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, plaća aktuelnog načelnika Senaida Memića iznosi 4.793 KM.

Vijećnici Općinskog vijeća Hadžići mjesečno primaju 350 maraka uz dodatnih 50 maraka po održanoj sjednici. Predsjedavajući ima naknadu od 700 maraka i dodatnih 100 maraka po održanoj sjednici.

Vijećnici, prema riječima Velije Katice, vijećnika u Općini Centar, mjesečno primaju 510 maraka, dok za učešće u radu komisija u koje su imenovani imaju još dodatnih 70 maraka. 

Vijećnici u Gradskom vijeću u Zenici primaju mjesečno oko 500 maraka bez obzira na to da li se sjednica održala ili ne, ne računajući učešće u komisijama.

- Također, vijećnici imaju naknadu za prisustvo koje iznosi 100 maraka, a ukoliko se održe dvije sjednice, isplaćuje im se 200 maraka. Predsjedavajući ima samo 20 maraka više za prisustvo sjednici, te umjesto 100 prima 120 maraka. Na godišnjem nivou naš budžet predviđa 405 hiljada maraka za ove namjene, mjesečno je to oko 35 hiljada maraka – pojašnjavaju iz Gradske uprave Zenice.

Podaci CIN-a su da plaća gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića iznosi 3.087 maraka.

Vijećnici u Općinskom vijeću Donji Vakuf mjesečno primaju oko 290 maraka, dok predsjedavajući Vijeća prima 450 maraka.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, plaća načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića iznosi 3.748 maraka, dok plaća načelnika Ibrahima Hadžibajrića iznosi 3.150 maraka. Načelnik Nedžad Koldžo, prema podacima CIN-a, prima plaću u iznosu od 3.500 maraka.

Plaća načelnika Trnova Ibre Berila iznosi 2.855 maraka, a plaća gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića iznosi 3.322 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.