open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Za sedam mjeseci od ospica oboljele 864 osobe
Morbili, ospice, male boginje su akutna, izrazito zarazna, virusna bolest čovjeka. Ova bolest je još uvijek značajan uzrok smrti djece, osobito u zemljama u razvoju, uprkos tome što postoji sigurna i efikasna vakcina.
20.08.2019. u 16:25
get url
text
Ilustracija


U Kantonu Sarajevo (KS) od morbila su oboljele 864 osobe, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS-a za period od 18. januara do 16. augusta ove godine. Najviše oboljelih je u općinama Novi Grad - 317 i Ilidža - 168. Slučajevi oboljelih zabilježeni su i na području drugih sarajevskih općina. U općini Novo Sarajevo registrovana su 154 slučaja, Stari Grad 39, Centar 109, Vogošća 53, Hadžići i Ilijaš po 11, a u Trnovu dva slučaja morbila.

Najviše oboljelih, i to 282, uzrasta je od dvije do pet godina. Zatim, slijede djeca uzrasta od jedne do dvije godine i od šest mjeseci do godinu dana. Najmanje oboljelih je od 45 do 50 i iznad 50 godina. Najviše zaraženih morbilima - 797, nevakcinisano je, zatim 25 slučajeva nepotpune vakcinacije i osam slučajeva vakcinisanih osoba, podaci su Zavoda do 16. augusta. Ukupan broj oboljelih koji su hospitalizirani u razdoblju 18. januara do 16. augusta iznosi 139.

Od januara do maja 2019. godine u Kantonu Sarajevo (KS) je postignut veliki uspjeh u povećanju obuhvata vakcinacijom za prvu i drugu dozu vakcine MRP (morbili, rubela, parotitis), saopćeno je ranije iz kantonalne vlade. Ministarstvo zdravstva KS je u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo KS sprovelo reformsku akciju sa strateškim ciljem da se zaustavi neprihvatljivo nizak stepen vakcinacije predškolske djece u KS

Iz Odjela za imunizaciju Zavoda navode da je u prvih pet mjeseci 2019. obuhvat primovakcinacije (MRP 1), za ciljnu skupinu od 12 do 24 mjeseca života, iznosio čak 94 posto, a obuhvat druge vakcine (MRP 2), za ciljnu skupinu od pet do šest godina, 91,3 posto. Poređenja radi, u 2017. godini godišnji obuhvat vakcinama MRP 1 iznosio je 40,1 posto, a obuhvat MRP 2 56 posto. S obzirom na to da se radilo o vrlo niskim procentima, izbijanje epidemije u određenom trenutku, s velikim brojem oboljelih, bilo je očekivano.

U januaru 2019. godine u KS, kao i u zemljama okruženja, izbila je epidemija morbila. Osim praćenja kretanja broja oboljelih i analize po spolu i dobi, ovog puta evidentiran je i broj vakcinisanih u ciljnim i ostalim starosnim skupinama, saopšteno je ranije iz Vlade KS.

Morbili, ospice, male boginje su akutna, izrazito zarazna, virusna bolest čovjeka. Ova bolest je još uvijek značajan uzrok smrti djece, osobito u zemljama u razvoju, uprkos tome što postoji sigurna i efikasna vakcina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.