open-navfaktor-logo
search
Novo Sarajevo
Za sedam dana počinje izgradnja kružnog toka na spoju ulica Hamdije Čemerlića i Put života
Izgradnjom kružnog toka poboljšat će se protok saobraćaja te rasteretiti saobraćaj iz pravca Pofalića, s obzirom na svakodnevne gužve. Uz kružni tok radijusa 20 metara bit će rekonstruisani i krakovi ceste u dužini od 400 metara
20.11.2019. u 13:11
get url
text
Adnan Šteta i Nedžad Koldžo
get url
text

Postojeća raskrsnica na spoju ulica Hamdije Čemerlića i Put života (II transverzala - Sjeverna longitudinala) u općini Novo Sarajevo bit će rekonstruisana u kružni tok, a radovi će početi za sedam dana. 

Sporazum o gradnji kružnog toka danas su potpisali direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač i predstavnici firme izvođača radova Strabag Muhamed Ćatović i Enida Imamagić. Potpisivanju su prisustvovali ministar saobraćaja Adnan Šteta i načenik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

Kako je istaknuto, izgradnjom kružnog toka poboljšat će se protok saobraćaja te rasteretiti saobraćaj iz pravca Pofalića, s obzirom na svakodnevne gužve. Uz kružni tok radijusa 20 metara bit će rekonstruisani i krakovi ceste u dužini od 400 metara. 

- Okvirni sporazum potpisuje se na dvije godine i ukupne je vrijednosti 2,3 miliona maraka sa PDV-om. Postojećim budžetima Direkcija za puteve osigurala je 800.000, a Općina Novo Sarajevo 400.000 maraka za izvođenje radova, dok će se ostatak sredstava planirati budžetima za narednu godinu - kazao je Kovač.

Ministar Šteta je rekao da je ovo jedan od mnogobrojnih projekata koji se provode na poboljšanju saobraćajne infrastrukture u Kantonu.

- U ovoj godini smo mnogo radili na rekonkonstrukciji postojeće i gradnji nove infrastrukture, a tako ćemo nastaviti i ubuduće u svim općinama. Sa Općinom Novo Sarajevo u fokusu je još nekoliko projekata na kojima ćemo zajednički raditi, među kojima su gradnja Južne longitudinale, novog parkinga kod Hitne i drugi. Bitno je da su i Kanton i Općina svjesni situacije u kojoj se nalazimo i dat ćemo sve od sebe da građanima što prije izgradimo nova parking mjesta i bolje saobraćajnice - obećao je ministar Šteta.

Načelnik Koldžo istakao je da je gradnja kružnog toka jedan od strateških projekta Općine koji je potrebno realizirati što prije, navodi se u saopćenju press centra Kantona Sarajevo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.