open-navfaktor-logo
search
Omalovažavanje Bošnjaka
Za savjetnika u Vladi ZDK imenovan Marijan Jukić koji je presuđivao logorašima u Žepču, reagirao Lendo
Posljednje imenovanje osobe koja je presuđivala logorašima u Žepču na poziciju savjetnika u Vladi Zeničko-dobojskog kantona pokazuje da se nastavlja praksa vrijeđanja i omalovažavanja bošnjačkog naroda u Federaciji Bosne i Hercegovine, saopćio je potpredsjednik FBiH Refik Lendo. 
06.06.2023. u 10:34
get url
text

- Imenovanje bivšeg istražnog sudije Okružnog vojnog suda tzv. Herceg-Bosne Marijana Jukića ne samo da je jako loša poruka preživjelim logorašima iz Žepča i Zeničko-dobojskog kantona već je i uvreda za sve Bošnjake. Činjenica da Jukić savjetuje Vinka Marića, nekadašnjeg pukovnika HVO-a koji je široj javnosti poznat po prisustvu prijemu kod hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića skupa sa haškim osuđenikom Tihomirom Blaškićem i zbog kojeg je smanjen broj Bošnjaka u Vladi ZDK, potvrđuje da to imenovanje nije incident već ustaljena praksa - naveo je Lendo i dodao:

S obzirom na to da je ministar Marić kandidat stranke koja se deklariše kao probosanska (Bosanskohercegovačka inicijativa Fuad Kasumović), evidentno je da takve stranke koje čine vlast u ZDK i na nivou FBiH ne samo da pristaju na obespravljivanje i vrijeđanje Bošnjaka već čak aktivno učestvuju u tome. 

Lendo dodaje da takvim odnosom, uz šutnju na pokušaje rehabilitacije presuđenih ratnih zločinaca, pravdanje gradnje muzeja posvećenog HVO-u u logoru Heliodrom i redovno ispunjavanje političkih želja HDZ-a, stranke tzv. "Trojke" i njihovi partneri prave nesagledivu štetu bošnjačkom narodu. 

- Pozivam nosioce izvršne i zakonodavne vlasti da se ponašaju odgovorno, te da poštuju Ustav, zakone i ostale važeće propise, a naročito osjećanja žrtava iz proteklog rata - zaključio je Lendo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.