open-navfaktor-logo
search
Korisno
Za pušače: Deset namirnica koje tjeraju nikotin iz tijela
Svi smo itekako svjesni negativnog učinka cigarete i nikotina na naš organizam. Ako ste prestali pušiti ili ste strastveni pušač, najbrži način da tijelo očistite od nikotina je uz pomoć ovih namirnica.
18.01.2021. u 13:19
get url
text

1. Špinat

Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tijela, ali isto tako pomaže tijelu da se riješi nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u špinatu.

2. Brokula, karfiol i kupus

Ovo povrće iznimno je zdravo. Osim što sadrži polifenole koji su se pokazali korisnim u smanjivanju raznih upala u probavnom sistemu, također sadrži i antioksidanse koji čiste tijelo od brojnih toksina. Kuhajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove blagodati.

3. Zeleni čaj i vitaminska voda

Pušenjem tijelo gubi potrebnu tekućinu te organizam puno brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje velike količine domaće vitaminske vode koju lako možete napraviti sami iz zelenog čaja prepunog antioksidanata ispirete nikotin iz tijela.

4. Mrkva

Nikotin unštava kožu i čini je beživotnom i suhom. Želite li se riješiti ove ružne nuspojave pušenja jedite što više mrkve. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tijela. Mrkvu iscijedite u sokovniku pomiješanu s jabukom i limunom ili je naribajte u salatu.

5. Kivi, limun i narandže

Osim vode, pušenje iz tijela izbacuje i vitamine A,C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija. Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine uzmite kivi ili popijte čašu limunade.

Sok od narandže hidratizira tijelo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscijedite dvije narandže, dodajte malo vode i popijte između obroka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.