navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Recept

Za prste polizati: Ledena torta s bananama

Ako volite ledene kocke, ovo će vam biti top torta još dugo vremena, naročito za rođendane - kako dječije, tako i odrasle. Jako je sočna zbog preljeva, a kombinacija kakao-biskvita, kreme i banane je uvijek dobra.

Objavljeno: 29.03.2022. u 12:17
get url
text

Sastojci

Biskvit
6 jaja
50 g glatkog brašna
75 g šećera
3 kašike gorkog kakaa
1 vrećica praška za pecivo
1 prstohvat soli

Krema

500 ml mlijeka
75 g oštrog brašna
50 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
50 g maslaca
300 ml vrhnja za šlag

Preljev

180 ml vode
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera

Glazura

200 g tamne čokolade
50 g bijele čokolade
200 ml vrhnja za šlag

Još

3 banane

Priprema

Biskvit

1. Umutite bjelance u snijeg pa dodajte žumance, šećer i ostale sastojke.

Sastojke ostavite nekoliko sati na sobnoj temperaturi. Odvojite bjelance i uz malo soli ih umutite u čvrsti snijeg. Tada dodajte jedan po jedan žumanac i umutite. Zatim dodajte i šećer, nastavite mutiti. Smanjite brzinu miksera pa umiješajte pomalo brašno, kakao i prašak za pecivo.

2. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta

Okrugli kalup za pečenje promjera 24 cm premažite maslacem i obložite masnim papirom. Izlijte smjesu za biskvit u kalup i pecite na 180 stepeni, oko 20 minuta. Odmah kad stavite peći biskvit, počnite pripremati preljev (kako je opisano niže).

3. Ohladite, podijelite na dva dijela i izbodite čačkalicom

Gotovi biskvit hladite 10-ak minuta, pa ga podijelite na dva dijela i izbodite čačkalicom.

Preljev

1. Zagrijte sve sastojke do vrenja i kuhajte

U manjem loncu pomiješajte vodu, šećer i vanilin šećer, zagrijte miješajući do vrenja i kratko kuhajte. Ostavite da se hladi oko pola sata, na sobnoj temperaturi.

Krema

1. Mlijeko zagrijte, a ostale sastojke promiješajte

Mlijeko zagrijte do vrenja. U posebnoj posudi pjenjačom pomiješajte brašno, šećer i vanilin šećer, pa im dodajte dio vrućeg mlijeka i dobro izmiješajte.

2. Skuhajte kao puding

U preostalom mlijeku skuhajte smjesu, za što će vam trebati nekoliko minuta (kao puding).

3. U ohlađenu kremu dodajte omekšali maslac

Ohladite kremu, pa u nju umutite maslac.

4. Umutite šlag i sve povežite

Posebno umutite 300 ml vrhnja za šlag pa pomiješajte s kremom (koristite mikser, kako bi se izbjegle grudice).

Glazura

1. Čokoladu otopite u zagrijanom vrhnju za šlag

U 200 ml vrhnja za šlag otopite 200 g čokolade: zagrijte i miješajte dok se sve ne otopi. Prohladite oko 10 minuta na sobnoj temperaturi.

Slaganje torte

1. Biskvit prelijte preljevom pa premažite kremom

Na pladanj za serviranje stavite donji biskvit i prelijte ga polovinom preljeva. Pričekajte da se preljev upije pa premažite biskvit s malo više od trećine kreme.

2. Posložite banane narezane na tanke kolutiće

Banane narežite na tanke kolutiće netom prije slaganja torte. Ako počnu tamniti, možete ih zaliti s malo limunovog soka.

3. Ponovite: krema - biskvit - preljev

Premažite s još malo više od trećine kreme. Poklopite gornjim biskvitom. Prelijte ostatkom preljeva i pričekajte da se upije. Premažite ostatkom kreme.

4. Za kraj izlijte glazuru i dobro ohladite tortu

Izlijte prohlađenu čokoladnu glazuru. Za ljepšu dekoraciju otopite i malo bijele čokolade na pari pa prošarajte površinu torte tankim mlazovima. Izvucite ukrase čačkalicom. Ohladite u frižideru barem nekoliko sati, a najbolje preko noći. Torta je još sočnija idući dan.