U Općinskoj izbornoj komisiji još uvijek nemaju zvaničan podatak o broju političkih subjekata koji su se kandidirali.

- Prema nezvaničnim informacijama OIK-a, za prijevremene izbore za načelnika općine Foča u FBiH prijavila su se četiri politička subjekta od kojih dva nezavisna kandidata, jedna politička partija i jedna koalicija. Od strane Centralne izborne komisije (CIK) BiH sutra u 12 sati će biti izvršeno žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkim listićima i onda će to zvanično biti dostavljeno OIK-u - pojasnila je Kunovac.

Dodala je da Općinska izborna komisija provodi ostale pripremne aktivnosti za održavanje prijeveremnih izbora.

- Općina je bila u obavezi da osigura sredstva za finansiranje ovih prijevremenih izbora u skladu s Izbornim zakonom i mi smo već izvršili uplatu sredstava na račun Trezora BiH. OIK je u obavezi da imenuje i nove biračke odbore u kojima će učestvovati samo politički subjekti koji su se kandidovali. Predizborna kampanja za prijevremene izbore počinje 15 dana prije izbora odnosno 28.marta od kada će kandidati imati priliku da biračima predstave svoje programe - istakla je Kunovac.

Dodala je da će biračka mjesta biti organizirana na istim lokacijama kao i za Lokalne izbore.

- Imat ćemo i mobilne timove a prijava birača koji su zbog starosti, bolesti i invaliditeta spriječeni doći na biračko mjesto trajat će u period od 22. do 29. marta kada će se moći prijaviti telefonskim putem za glasanje posredstvom mobilnog tima - naglasila je predsjednica OIK-a Foča u FBiH.

Prijeveremeni izbori za načelnika Općine Foča u FBiH bit će organizirani nakon smrti načelnika Eseda Radeljaša koji je preminuo 18. januara.

Kako Fena nezvanično saznaje, kandidaturu za načelnika ove lokalne zajednice dostavili su aktuelna v.d. načelnice Mensura Karahodža i Mujo Sofradžija kao nezavisni kandidati, Mensad Arnaut aktuelni ministar privrede u BPK-a kao kandidat Koalicije A-SDA-NBL i Mesud Borović, kandidat SDA.