Prema podacima koje je prikupio novinar AA, nakon FETO-ovog pokušaja puča, turska tužilaštva provela su više od 100.000 istraga.

Nakon završetka ovih istraga, do sada su završena 282 od 289 slučajeva u kojima su pučisti izvedeni pred sud.

U ovim predmetima osuđeno je ukupno 4.555 optuženika, 2.869 ih je dobilo kaznu doživotnog zatvora, a među njima 1.608 višestruku kaznu teškog doživotnog zatvora.

Sudovi su za 1.868 optuženika izrekli zatvorske kazne u rasponu od godine i dva mjeseca do 20 godina. Neki su optuženi oslobođeni.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.