open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Za pljačke kladionica Marko Opačić osuđen na osam godina zatvora
Opačić je upadao u kladionice na području Banje Luke sa fantomkom na glavi i prijeteći radnicama gasnim pištoljem marke "Ekolvoltran", odnosio sav pazar, ali i njihove novčanike sa novcem i druge predmete
24.10.2019. u 15:58
get url
text

Marko Opačić (33) osuđen je danas u Okružnom sudu Banja Luka na osam godina zatvora zbog devet razbojništava i jedan pokušaj teške krađe.

Djela je počinio u periodu od novembra prošle do 24. februara ove godine.

Prema navodi optužnice, Opačić je upadao u kladionice na području Banje Luke sa fantomkom na glavi i prijeteći radnicama gasnim pištoljem marke "Ekolvoltran", odnosio sav pazar, ali i njihove novčanike sa novcem i druge predmete.

Karakteristično je da je Opačić uglavnom imao razrađen scenario po kojem je činio razbojništva. Maskiran bi ulazio u noćnim satima, u periodu od 21 do 23 sata, vadio pištolj iz torbice, te tražio od radnica da ugase svjetlo u objektu sportskih kladionica, zaključaju ulazna vrata, a zatim da mu predaju sav novac iz kase ili sefa, kao i svoje lične stvari, nakon čega bi pobjegao.

U nekoliko slučajeva je tražio od radnica da se zaključaju u toalet, a jednoj od njih je prislonio pištolj na grudi.

Tokom pokušaja pljačke jedne od kladionica, u februaru ove godine, radnica je iz straha počela da vrišti, te je tada pobjegao bez plijena.

U razbojništvima je odnosio od oko 700 do 3.600 KM.

Ukupna šteta je oko 13.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.