open-navfaktor-logo
search
Jabukovac kod Negotina
Za ovo selo zna cijeli region: U dva brutalna zločina ubijeno 13 osoba
Tijela tri žene i jednog muškarca pronađena su u petak (9. august) u dvorištu porodične kuće u selu Jabukovac kod Negotina. Kako je obdukcija pokazala, svi oni su brutalno likvidirani prije više od dva dana sa po nekoliko hitaca u glavu
13.08.2019. u 08:33
get url
text

Tijela tri žene i jednog muškarca pronađena su u petak (9. august) u dvorištu porodične kuće u selu Jabukovac kod Negotina. Kako je obdukcija pokazala, svi oni su brutalno likvidirani prije više od dva dana sa po nekoliko hitaca u glavu.

Ubica je nakon toga nestao bez traga. Mještani ovog sela, koje je i prije 12 godina šokirao jeziv zločin kada je Nikola Radosavljević ubio devet mještana, a troje ranio, ne žele mnogo da pričaju o ova dva zločina. Samo odmahuju rukom…

Četvero mještana Jabukovca pronađeno je u petak oko 14 sati u zaseoku Vratna bez znaka života. Tijelo Raje Kazimirovića (72) bilo je na traktoru, u dvorištu je pronađeno tijelo njegove majke Dragice Kazimirović (83), kao i tijela njegove sestre Ljubinke Oprikić i sestričine Dragane.

Preliminarni rezultati obdukcije pokazali su da su svi oni brutalno likvidirani hicima u glavu.

Raja Kazimirović, čije je tijelo pronađeno na traktoru, ubijen je sa pet metaka. On je upucan četiri puta u grudni koš i trbušnu duplju, a onda mu je brutalni egzekutor ispalio posljednji, peti, hitac u glavu.

Njegova majka, Dragica (93), i sestričina Dragana, čija su tijela pronađena pored šupe ubijene su sa po dva metka pravo u glavu.

I Ljubinka, Rajina sestra, čije je tijelo pronađeno ispred kuće, likvidirana je jednim hicem u predjelu usana.

Kako Blic saznaje, čaure na mjestu nesreće nisu nađene. 

Ova tragedija dogodila se 14 dana nakon što je navršena 12. godišnjica od najjezivijeg masovnog ubistva u istom mjestu.

Rezultati obdukcije pokazuju da je u selu Jabukovac, prije dva dana, izvršena brutalna i hladnokrvna egzekucija cijele porodice. Oružje nije pronađeno. U selu je i dalje intenzivna istraga i potraga za ubicom, policija ispituje sve komšije sa kojima je ova porodica bila u zavadi.

Mještani Jabukovca i Vratne ipak ne žele puno da pričaju ni o ubistvu porodice Kazimirović, ali ni o zločinu koji ledi krv u žilama i koji se dogodio prije 12 godina u njihovom mjestu, kada je Nikola Radosavljević ubio devet mještana, a troje ranio.

-Davno je to bilo, ovo je starački kraj, mladi su uglavnom otišli u inostranstvo, tamo žive, rijetko dolaze. Malo je ostalo onih što se sjećaju tog dana kada je Nikola pobio ljude -  priča jedan od mještana Jabukovca.

Kako kaže, "strašno je bilo kada se to dogodilo".

-Strašno je bilo tad, a strašno je i ovo sada, što su ubijeni Raja i njegova porodica - kaže on.

Otkako im je policija opsjela čitav kraj u potrazi za ubicom porodice Kazimirović, mještani uglavnom izbjegavaju da izlaze iz kuća. Malo ih ima na ulici, a one koje zateknemo napolju, kratko odbijaju da razgovaraju o masovnim ubistvima zbog kojih je čitava Srbija čula za njihov kraj.

-Ta dva slučaja nisu ista. Radosavljević je pobio sve one ljude zbog svog ludila, a ovo sada, ovo ima neke veze sa koristoljubljem sigurno - komentarišu mještani.

Naime, masovno ubistvo koje je šokiralo čitavu javnost dogodilo se u julu 2007. godine u Jabukovcu kada je Nikola Radosavljević (39) u crno zavio šest kuća u rodnom selu.

Pred kućnim pragom ubijeno je čak devet osoba, dok su dvije teško ranjene.

Radosavljević je bio gastarbajter iz Austrije, a imao je psihičke probleme, zbog čega se liječio u toj zemlji. Nedugo prije krvavog pira on je počeo da vjeruje da je meta vlaške magije, te i da mu komšije bajaju.

Tog 27. jula najprije je pretukao suprugu, a zatim skočio u bunar da se ubije. Iz bunara ga je izvukao komšija. Spasao mu je život, ali Radosavljeviću to nije bilo dovoljno.

Izbezumljen je krenuo u ubilački pohod ka komšijskim kućama. Na tom putu najprije je ubio Veljka Đorđevića (58), njegovog sina Dragana (22) i taštu Marinu Kutkurenović (75). Zatim je usmrtio još šest osoba, supružnike Draginju (55) i Branislava Borongića (57), Persu Banković (37), Branislava Badajevića (30), Srđana Bađikića (15) i Aniku Čokić (62). Teško je ranio Sinišu Bađikića (36) i Vanucu Badarević (70).

Radosavljević je uhapšen dan poslije masakra, na seoskom groblju, poslije neuspjelog pokušaja samoubistva. I sada se nalazi u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, budući da mu je sud izrekao mjeru obaveznog liječenja u ustanovi zatvorenog tipa.

Također, selo Jabukovac ispunjavalo je stranice crne hronike i prije dvije godine, kada je u mjestu Barič Božidar Dačić (77), austrijski penzioner, ubio sina, suprugu, šuraka i ranio snahu. Naime, kako su tada Dačićevi najbliži prijatelji otkrili, on je prije zločina posjetio upravo Jabukovac, gdje je navodno posjetio vračaru kod koje se navodno liječio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.