navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Manifestacije

Za osam dana počinje Sarajevo Film Festival: Projekcije od Baščaršije do Ilidže, očekuje se sezona bolja od 2019.

Za osam dana, 12. augusta, projekcijom filma "Trougao tuge" Rubena Ostlunda počinje 28. izdanje Sarajevo Film Festivala koji ove godine donosi više od 230 filmova u 19 različitih programa.                               

Objavljeno: 04.08.2022. u 12:55
get url
text

- Ove godine, imat ćemo i predfestivalsku projekciju 11. augusta na otvorenom kinu Coca-Cola. U pitanju je projekcija radne verzije filma Jasmile Žbanić o Emeriku Blumu. Svi su dobrodošli sa pozivom, a posebno oni koji maju arhivske materijale da pomognu u realizaciji projekta. Naš program koji privlači najveći broj publike Je Open Air, a ove godine imat će i dodatna kina - prekoputa Vijećnice, kino u centru "Safet Zajko", kino između muzeja, pa sve do Ilidže. Festival se prostire na skoro 15 kilometara. Od Baščaršije do Ilidže - istakao je na press konferenciji direktor Festivala Jovan Marjanović. 

Pozvao je publiku da iskoristi online kupovinu karata koja je već u toku, te naglasio da se 8. augusta otvara glavni box office.

- Karata ima i pozivam sve da na vrijeme osiguraju svoje. Filmovi za koje bude postojalo veliko interesovanje, priredit ćemo i dodatne projekcije - poručio je Marjanović. 

Predsjednik Turističke zajendice Kantona Sarajevo, Kenan Magoda, ustvrdio je da je Sarajevo Film Festival vrhunac ljetne turističke sezone u glavnom gradu naše zemlje.

- SFF je postao istinski simbol našeg grada. Za vrijeme festivalskih dana već sada imamo over booking i prema podacima imat ćemo bolju sezonu nego 2019. Velika zahvala pripada SFF-u koji je veliki generator privrede - istakao je Magoda. 

{$galerijaFotografija}

Kantonalni ministar kulture i sporta Samir Avdić kazao je da se zahvaljujući SFF-u Sarajevo pozicionira na mapi najpoželjnijih destinacija u Evropi. 

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić podsjetio je da za SFF izdvajaju 25.000 KM, ali da će nastojati da uvećaju taj iznos. Također, naglasio je da će program Festival u Centru biti održan drugu godinu zaredom, a za njega su izdvojili 50.000 KM. 

- Imat ćemo zanimljiv sadržaj i zamolio bih sugrađane koji žive tu u Radićevoj da imaju razumijevanja ovih osam festivalskih dana jer se mi moramo navikavati da je Sarajevo festivalski grad. Dajte malo da se strpimo, ogromne su prednosti. Želimo da Radićeva u budućnosti postane mjesto okupljanja umjetnika, mladih ljudi - kazao je Mandić.

Pozvao je i svoje kolege iz svijeta politike da se tokom festivala "ne optužuju međusobno za bilo šta".

- Za sve to će biti vremena, idu kampanje. Neka ovo budu dani ljubavi i prijateljstva - dodao je Mandić.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival zatvorit će premijera filma "Praznik rada" reditelja Pjera Žalice. Osim nagrada za najbolje filmske autore i ostvarenja, bit će dodijeljeno i pet Počasnih Srca Sarajeva. 

_DSC8782.JPG
1 od 8
left-arrowright-arrow