open-navfaktor-logo
search
Akcija "Poligon"
Za novac "štelio" vozačke ispite: Smailhodžiću četiri i po godine zatvora
Akif Smailhodžić, uposlenik Ministarstva obrazovanja ZDK, te Nermin Bajtarević, vlasnik autoškole Bajtara, Eldin Durmić, također uposlenik Ministarstva obrazovanja ZDK i  Đevad Muslić, vlasnik autoškole "Muslić "iz Zenice uhapšeni u akciji "Poligon" MUP-a ZDK 
05.11.2019. u 18:05
get url
text

Općinski sud u Zenici, postupajući po optužnici Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), nepravosnažno je osudio Akifa Smailhodžića, uhapšenog u akciji "Poligon", na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine i šest mjeseci.

Smailhodžić je za produženo krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, dobio dvije godine i devet mjeseci, a za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, dvije godine, a što mu je objedinjeno u jedinstvenu kaznu.

U kaznu mu je odlukom suda uračunato ui vrijeme provedeno u pritvoru od 13. jula 2017. godine do 10. oktobra iste godine.

Također, izrečena mu je mjera zabrane rada u državnim organima, javnim ustanovama i javnim preduzećima u trajanju od tri godine, te mu se oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom.

Podsjetimo, Smailhodžić, tada uposlenik Ministarstva obrazovanja ZDK, uhapšen je u julu 2017. godine, a, osim njega, tada su uhapšeni Nermin Bajtarević, vlasnik autoškole Bajtara, Eldin Durmić, također uposlenik Ministarstva obrazovanja ZDK, te Đevad Muslić, vlasnik autoškole "Muslić "iz Zenice.

Optuženi su da "namještali" polaganje vozačkih ispita, tačnije da su od kandidata uzimali novac, a oni su zauzvrat bez problema stjecali vozačke dozvole B, C i C1 kategorije.

Prilikom sprovođenja policijske akcije Poligon izvršeni su i pretresi na nekoliko lokacija. Tom prilikom policija je pronašla i oduzela oko 100.000 maraka. Veći dio novca je pronađen kod Bajtarevića, savijen u svežnjeve od po 10-20.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.