open-navfaktor-logo
search
U produkciji Platforme
"Za nju vrijedi umrijeti": Pogledajte dokumentarno-igrani film o heroju Safetu Hadžiću
Na YouTube kanalu produkcije "Platforma" od jučer je dostupan dugometražni dokumentarno-igrani film "Za nju vrijedi umrijeti" o liku i djelu heroja Safeta Hadžića.
13.01.2023. u 09:05
get url
text

Kako je istaknuto u opisu, film za koji scenarij i režiju potpisuje Lejla Zvizdić, kroz "simbiozu bogatog arhivskog materijala i igranih scena, publiku upoznaje sa likom i djelom Safeta Hadžića i prije početka agresije na BiH, odnosno 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, kada se suočavao sa brojnim problemima zbog gradnje džamije u Švrakinom Selu, a potom bio angažovan i u prikupljanju pomoći porodicama osuđenih pripadnika Mladih Muslimana u 'Sarajevskom procesu'".

- O tom vremenu svjedoče i dvojica presuđenih u ovom procesu Mustafa ef. Spahić i Edhem Bičakčić. O formiranju Patriotske lige, u čijim je redovima Safet Hadžić bio prvi među prvima, pripremama za odbranu Sarajeva i njegovom nemjerljivom doprinosu u prvim danima agresije na BiH govore Nihad Halilbegović, Ismet Hadžić-Mutevelija, Fahira Fejzić-Čengić, te Safetovi najbliži saradnici Safet Baltić, Rahim Baltić i Suad Berbić. Uz potresna svjedočenja, u filmu se prvi put objavljuju historijski važni dokumenti i fakti, te se prvi put nakon 30 godina, prikazuju snimci s mjesta pogibije samo nekoliko sati nakon akcije – istaknuto je u opisu filma.

Kroz privatni život Safeta Hadžića u filmu publiku vodi njegova porodica, supruga Džemila, djeca Almira Hadžić-Gološ, Nezir Hadžić i Amila Hadžić-Glušac, te sestre Safeta Lagumdžija i Vahdeta Hadžifejzović. Safeta upoznajemo i kroz njegove dane djetinjstva i mladosti u rodnoj Strgačini, a određeni segmenti njegovog života su prikazani i kroz rekonstruktivne igrane scene.

Safeta u filmu igra mladi glumac Aldin Tucić, a uloge su ostvarili i Erol Horvat, Darko Petrešin, Elvedin Požega i Mahir Karović.

- Film "Za nju vrijedi umrijeti" je dobio naziv po istoimenoj pjesmi koju je prije nekoliko godina, upravo u spomen na njegovog daidžu Safeta Hadžića, napisao i komponovao Kenan Hadžifejzović, a izveo Hor Hazreti Hamza. Produkciju filma potpisuje "Platforma". Koproducenti su Federalna TV, Reakcija i BH Telecom. Film su podržali: Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Općine Novi Grad, Stari Grad, Trnovo, te JU Fond memorijala Kantona Sarajevo – naveli su iz "Platforme".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.