Za mnoge su ovo najljepše mačke na svijetu

objavljeno: 27.12.2017. u 15:48

Za mnoge ljude, sijamska mačka predstavlja najveću mačiju ljepotu, a od svih pasmina ona je vjerovatno najprepoznatljivija zahvaljujući svojim oznakama, obojene uši, maska, "čarape" i rep - na svjetlijem tijelu, a sve to istaknuto prelijepim plavim očima.

Sijamski mačići su, kada dođu na svijet, svijetliji. Ove mace su izuzetno druželjubive, inteligentne, ali i na sebi svojstven način tvrdoglave. Veoma su osjetljive pa ih morate čuvati od hladnoće i propuha.

Sijamska mačka se često pojavljuje u umjetnosti i literaturi drevnog Šijama, današnjeg Tajlanda, te se može pohvaliti istinski orijentalnim  i egzotičnim porijeklom. Više od 100 godina nakon što se pojavila na Zapadu, sijamska mačka je ostala jedna od najpopularnijih pasmina, kao kućni ljubimac i mačka za izložbe. Postoje mnoge teorije o porijeklu sijamske mačke, uključujući i one koje kažu da je u srodstvu sa egipatskim i manks mačkama. Međutim, opće je prihvaćeno da je sijamska mačka vrsta koja je postojala u drevnom gradu Ayudha, koji je utemeljen 1530. godine i bio je glavni grad Šijama do 1767. kad su ga osvojili Burmanci.