open-navfaktor-logo
search
Humanitarna akcija
Za malu Asju Sućesku prikupljeno 125.000 KM
U toku je akcija prikupljanja sredstava za liječenje Asje Sućeske, rođene 25. jula 2018. godine, s veoma rijetkom dijagnozom – artrogripoza
27.06.2019. u 12:36
get url
text
Asja sa roditeljima Minelom i Arminom
Asja sa roditeljima Minelom i Arminom

U toku je akcija prikupljanja sredstava za liječenje Asje Sućeske, rođene 25. jula 2018. godine, s veoma rijetkom dijagnozom – artrogripoza, a aktivan je i humanitarni broj 090 292 099 (BH Telecom). Pozivom na ovaj broj možete donirati 3 KM za Asjin prvi korak.

- Dragi prijatelji, želimo vas obavijestiti da smo za mjesec maj dobili obračun iz Telekoma u iznosu od 25.776 KM. Hvala svima koji su pozivali broj za Asju i bili uz nas te vas molimo da nastavite pozivati i dijeliti naš broj na svojim fb profilima, koji je aktivan do 31. jula. Nakon što svi plate svoje telefonske račune, Telekom će nama prebaciti sredstva i tada bismo trebali imati oko 125.000 KM. (A nadamo se da će svi platiti svoje račune, jer naša sredstva zavise od toga.) – stoji na Facebook stranici Koračajmo zajedno s Asjom.

Artrogripozu karakterizira ograničenost pokreta u zglobovima i deformitetima na ekstremitetima. Kod Asje su zahvaćeni svi zglobovi: ramena, laktovi, šake, kukovi, koljena i stopala. Liječenje se sastoji od medicinske rehabilitacije koju treba početi što prije. Samo liječenje podrazumijeva veliki proces u kojem su uključeni ortopedi, fizijatri, neuropedijatri i ono traje godinama, a cilj mu je osposobiti pacijenta za samostalno kretanje, bez pomoći druge osobe ili stručnih pomagala.

Pacijenticu na ovom putu osposobljavanja čeka dosta tretmana kao što su gipsanje, konstantne fizikalne terapije, nošenje ortoza za noge i ruke kao i adekvatne ortopedske obuće, te operacijski tretmani.

Također, Asja je prilikom poroda ostala bez kisika, te je bila bez svijesti neko vrijeme. Rođena je s dvije rupice na srcu (ASD, VSD) koje su se tek zatvorile u sedmom mjesecu života i tek tada roditelji su od kardiologa dobili odobrenje da mogu početi s fizikalnim tretmanom. Zbog neadekvatne zdravstvene pomoći u BiH, preporučeno im je da kontaktiraju dječiju kliniku za ortopediju u Aschau u Njemačkoj nakon čega su došli do saznanja da se troškovi liječenja kreću oko 100.000 eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.