open-navfaktor-logo
search
Počela rekonstrukcija
Za Luku Brčko naručena nova dizalica iz Rusije vrijedna 5,58 miliona eura
Projekat modernizacije Luke Brčko obuhvatit će izgradnju i uređenje platoa luke, nabavku nove dizalice, rekonstrukciju Bijeljinske ceste kao i pruge do željezničke stanice Brčko-Novo.
16.10.2021. u 08:05
get url
text

Direktor Luke Brčko Perica Josić kazao je da se radovi na rekonstrukciji platoa sa odvodnjom oborinskih voda odvijaju dobro i završetak ovog projekta predviđen je za 9. mart 2022. godine.

- Početkom septembra potpisali smo ugovor sa ruskom firmom za isporuku nove dizalice za luku. Dizalica će biti 27 tona nosivosti sa kranom dužine 33 metra i koštat će dva miliona i 580 hiljada eura. Rok za isporuku i montažu dizalice je 12 mjeseci, što znači da bi trebala biti u funkciji u septembru 2022. godine. Za rekonstrukciju pruge sa izgradnjom ceste došli smo u fazu prihvatanja ponude i vrijednost ovih radova je šest miliona eura – kaže Josić.

U Luci Brčko veliki su problemi zbog zatrpanog korita rijeke Save koje se mora očistiti.

- Plovnost i nizak vodostaj rijeke Save stvara nam velike probleme. Protekla tri mjeseca nismo mogli vršiti pretovar robe. Brodovi nisu mogli uplovljavati u Savu zbog niskog vodostaja. Čišćenje korita Save tek je u pregovorima i treba se dobiti saglasnost Hrvatske i Srbije jer plovni put se ne odvija sredinom rijeke Save, već krivuda i tako brod ulazi u područje jedne i druge zemlje. Evropska i Svjetska banka zainteresovane su da nas kreditiraju u čišćenju korita rijeke jer to su direktive i Evropske unije – pojašnjava direktor Luke Brčko.

Dok traje pandemija koronavirusa i rekonstrukcija Luke Brčko otežano je poslovanje.

- Jedan dio roba pretovaramo koje nam dolaze željeznicom i tako i u ovom periodu nešto radimo. Iznajmljujemo svoje skladišne prostore, a imamo prihode i od carinskog terminala. Posjedujemo i svoj kontejnerski terminal i od toga imamo prihode. U Luci Brčko zaposleno je 60 ljudi. Plaće se isplaćuju u punom iznosu kao i doprinosi. Hoćemo li imati gubitke tek možemo izračunati na kraju ove godine – ističe Josić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.