open-navfaktor-logo
search
CIKBiH
Za Lokalne izbore 2020. prijavilo se 587 političkih subjekata
U skladu sa uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2020. godine, u petak, 3. jula, u 16 sati istekao je rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa građana za učešće na Lokalnim izborima 2020. godine.
08.07.2020. u 14:24
get url
text

Kako je saopćeno iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH), u ovom roku CIK je primio 587 prijava političkih subjekata za ovjeru učešća na Lokalnim izborima 2020:

- Neovisni kandidati (nacionalne manjine) 47;
- Grupe građana 20;
- Udruženja građana 2;
- Neovisni kandidati 383;
- Političke stranke 135.

U navedeni broj nisu ušle prijave pristigle u Centralnu izbornu komisiju BiH putem pošte, izvan roka.

Pregled političkih subjekata koji su podnijeli prijavu bit će dostupan javnosti na web-stranici Centralne izborne komisije BiH, a nakon što ga odobri Centralna izborna komisija BiH.

Centralna izborna komisija BiH će u skladu sa ranije utvrđenim rokovima izvršiti provjere i ovjeriti prijave onih političkih subjekata koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete, nakon čega se stiču uvjeti za podnošenje prijava za ovjeru koalicija, odnosno listi nezavisnih kandidata.

Imajući u vidu činjenicu da finansijska sredstva za organizaciju i provedbu izbora još nisu osigurana Centralna izborna komisija BiH ulaže maksimalne napore da, u kapacitetima kojima raspolaže, izborni proces ne bude ugrožen i prekinut, navodi se u saopćenju iz CIK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.