open-navfaktor-logo
search
Pale cijene
Za koliki honorar će za Novu godinu nastupati Čola, Parni Valjak, Prljavo Kazalište, Jelena Rozga...
Neki muzičari već godinama nastupaju za relativno niske honorare, tako da su i ove godine zadržali svoj "standard", dok su drugi oborili cijenu nastupa
30.10.2018. u 09:56
get url
text

- Prošla su vremena u kojima su neke moje kolege za novogodišnje dočeke tražili obijesno visoke honorare. Kriza je uzela danak, malo ko više ima novca za plaćanje velikih "zvijezda", a možda je i došlo vrijeme da svi skupa budemo malo skromniji i ponizniji - kaže za Jutarnji.hr jedan popularni pjevač koji tvrdi da su se cijene nastupa estradnih zvijezda u odnosu na protekle godine smanjile i za trećinu.

To nipošto ne znači da su najpopularniji pjevači sada pali na prosjački štap, jer honorari koje dobijaju za novogodišnje nastupe još su i više nego solidni, ali činjenica jeste da nema muzičara koji bi za pjevanje u novogodišnjoj noći, kad bi to poželio, mogao kupiti dvosobni stan, što se ne tako davno moglo.

Boli glava

Premda o cijenama novogodišnjih nastupa muzičari i njihovi menadžeri nikako ne vole pričati jer, kako ističu, ni oni ne gledaju u "tuđe novčanike", šuška se da će ove godine među rekorderima po zaradi u Hrvatskoj biti Zdravko Čolić. Možda i najveća zvijezda regionalne scene svojim svevremenskim hitovima za sve generacije u 2019. godinu uvest će stanovnike Poreča i njihove goste. Čolić će nastupiti na Trgu slobode u Poreču, a gradonačelnik tog grada očekuje da će se na koncertu skupiti i do deset hiljada ljudi, pa će se za promet zatvoriti i neke ulice u okolici trga.

Zbog Čolićevog koncerta mnogi će odlučiti Novu godinu dočekati u Poreču, pa onda ne čudi podatak prema kojem će Čolić za ovaj nastup navodno dobiti 40.000 eura. To je uistinu lijepa suma, ali ne treba smetnuti s uma da je Čolić, prema pričama, prije dvije godine za nastup u Budvi dobio 70.000 eura, dok je lani za novogodišnji koncert u Sarajevu primio 60.000 eura.

Priča se da će honorar od 30.000 eura za novogodišnji nastup dobiti i članovi Parnog valjka koji će 31. decembra nastupiti u Skoplju, na gradskom trgu. Prljavo kazalište na Staru godinu kreće put Istre, jer za Novu godinu nastupaju u Rovinju, a šuška se da će za koncert na otvorenom dobiti 25.000 eura.

- Prljavci i Valjak bendovi su koji ove godine nisu bitnije spustili cijenu svojih nastupa, ali nikad se nisu ni bahatili ciframa od kojih bi većinu smrtnika, ali i ostalih njihovih kolega, mogla zaboljeti glava - kaže jedan muzički menadžer.

Razumni iznosi

Da uvijek postoje izuzeci među pravilima, ove godine dokazuje Petar Grašo. Lani je Grašo pjevao na Rabu za honorar od navodno 15.000 eura, a ove godine, zahvaljujući činjenici da njegove pjesme nisu silazile s top lista, za 25.000, priča se, nastupa u Vodicama u hotelu Olympia. Osim za doček Nove godine, Grašo će pjevati i 1. januara na reprizi dočeka.

Na estradnoj sceni priča se da će Jelena Rozga za nastup u hotelu Splendid u Budvi dobiti 20.000 eura. Rozga, očito, po uzoru na Parni valjak i Prljavo kazalište, već godinama drži približno istu "razumnu" cijenu svojih novogodišnjih nastupa. Ilustracije radi, lani je u jednom hotelu u Crnoj Gori za dvostruko viši honorar pjevala Severina, koja još nije objavila gdje ove godine nastupa.

- Mogla je i Rozga tražiti više da je htjela, ali je očito da ona i njen menadžment ne namjeravaju organizatore odbiti visokom cijenom. Ali da je htjela, mogla je "pucati" i na puno više jer ima hit do hita, a novogodišnji nastup u hotelu pravi je rudnik prema nastupu na trgu. Na trgu, naime, ti dođeš, otpjevaš svoj koncert u trajanju od dva do tri sata, zabaviš, naravno, ljude, ali za hotelski doček Nove godine s programom krećeš oko 22 sata, a s bine se ne spuštaš prije 2 ili 3 sata ujutro.

Jasno, sve ima svoje prednosti i mane, jer u hotelu ne moraš brinuti zbog bure, kiše ili snijega, nego si lijepo na toplom, dok na nastupima na otvorenom bude kako ti dragi bog da - priča jedan iskusni muzičar, koji skreće pažnju na to kako neke velike zvijezde ove godine još nisu dogovorile odnosno potvrdile novogodišnje nastupe.

- Neke velike zvijezde, poput Severine Kojić, još čekaju onu "pravu" ponudu. To može biti dvosjekli mač: čekanje se može, ali i ne mora isplatiti. Sve zavisi koliko želiš i možeš riskirati, a većina kolega ove godine je odlučila da neće čekati, pa su mnogi novogodišnji nastupi dogovoreni još krajem ljeta - kaže izvor  Jutarnjeg.

Fešta u Makarskoj

Odavno je poznato da će u novu godinu Dubrovčane i njihove goste 31. decembra uvesti Nina Badrić i Tony Cetinski, koji je lani za novogodišnji nastup u Podgorici, prema pisanju medija, navodno dobio 40.000 eura. Nagađa se da će stari prijatelji koji će na Novu godinu pjevati na najljepšoj pozornici na svijetu, onoj na Stradunu, za novogodišnje nastupe dobiti po 20.000 eura. Podsjetimo, lani je na Stradunu u najluđoj noći pjevao Dino Merlin koji je za to, bez PDV-a, dobio oko 50.000 eura.

Mladen Grdović za Novu godinu pjeva u Makarskoj na trgu, a jednog od najvećih zabavljača na hrvatskoj muzičkoj sceni, koji će u novogodišnjoj noći nastupiti na pozornici ispred Parka fra Jure Radića za ovaj će nastup navodno primiti 18.000 eura. Prije samo dvije godine on i Jasmin Stavros u Poreču su za nastup na tamošnjem trgu primili svaki po 25.000 eura.

Zadrane i njihove goste na Novu godinu će zabavljati Neno Belan i grupa Forum, Split će u najluđoj noći na svijetu pjevati i plesati uz Jasmina Stavrosa i grupu Magazin, a šuška se da će Stavros otići kući za 15.000 eura bogatiji.

Vojko V., kažu nam dobro upućeni izvori, pregovara o nastupu na riječkom Korzu, pa bi Riječani i njihovi gosti, bude li sve po planu, u 2019. godinu mogli ući uz hitove poput "Ne može", "Kako to" ili "Zovi čovika". Estradni menadžeri kažu nam da još nije odlučeno uz čije će pjesme u Novu godinu ući Zagrepčani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.