Za izgradnju novog objekta koja bi trebalo da počne u ovoj godini, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je prošle godine izdvojila 3.000.000 KM, a u ovoj godini prema riječima Ademira Jusufagića, vršioca dužnosti direktora DZ Bihać, Vlada Unsko-sanskog kantona je planirala 3.000.000 KM.

VEZANI TEKST - Dom zdravlja Bihać radi na svega 40 posto prostora, imaju i nedostatak porodičnih ljekara

- Završeno je renoviranje bloka D i u ovaj dio zgrade uselili smo službe koje su morale biti iseljene nakon oštećenja koje je uzrokovao zemljotres. U D blok smo uselili Službu za mentalno zdravlje, fiskalnu i porodičnu medicinu. Sutra ćemo u ovaj dio zgrade prebaciti i Covid-odjel koji je proteklo vrijeme bio izmješten u kontejnere u krugu zgrade. Taj odjel će biti na ćošku zgrade i imat će svoj poseban ulaz. Također smo u procesu vraćanja ljudi koji su privremeno bili smješteni na Islamskom pedagoškom fakultetu - govori nam Jusufagić.

Upitali smo u kojoj fazi su pripreme za gradnju novog objekta.

- Idejno rješenje je prošlo. U ovih sedam dana se predaje za urbanističku dozvolu. Uporedo s tim idemo u glavni građevinski projekat. Ide sve po planu. Ja kažem ljudima da se za politikanstvo ne ide u zatvor, ali za javne nabavke se ide i to debelo. Sve mora biti po zakonu! Moram kazati da u našim nastojanjima da se što prije krene sa izgradnjom objekta do sada smo u finansijskom smislu imali makismalnu podršku Vlade Unsko-sanskog kantona. U budžetu je za ovu godinu za DZ Bihać planirala 3.000.000 KM koje će odmah prebaciti na račun DZ Bihać usvajanjem budžeta. A sjednica je 19. januara. Tada ćemo na računu imati 6.000.000 KM, dakle tri miliona KM koje nam je prebacila Vlada FBiH i tri miliona koje je planirala Vlada USK - govori nam Jusufagić.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH izdvaja milione za gradnju Doma zdravlja Bihać, Vlada USK predstavila idejno rješenje

Dodaje kako je Vlada USK spremna osigurati i dodatna sredstva.

- Kod raspisivanja glavnog građevinskog projekta po zakonu morate imati zaokruženu finansijsku cjelinu. Ne možete imati šest miliona, a objekat recimo košta osam miliona i 100 hiljada KM. Morate imati taj novac na računu - kazao nam je Jusufagić.

Ukazuje kako su administrativne proceduri u Federaciji komplikovane.