open-navfaktor-logo
search
Reciklaža otpada u KS
Za građane koji koriste žute i crne kante nema pogodnosti, iz Rada kažu da se čuvaju prirodni resursi
Građani u Kantonu Sarajevo koji žele namjenske kante za odvajanje reciklažnog otpada moraju podnijeti inicijativu prema općini u kojoj žive te prolaz do njihovog ulaza mora biti pristupačan za vozila KJKP Rad. Građani koji posjeduju žute i crne kante i koji uredno sortiraju otpad nemaju nikakve pogodnosti, iako se reciklažom otpad pretvara u novac. 
11.09.2022. u 19:45
get url
text
žuta i crna kanta za reciklažni otpad

KJKP Rad od 2016. godine vrši podjelu kompleta kanti (žutih i crnih) individualnim stambenim objektima, koje su namijenjene za odlaganje reciklažnog otpada.

Tako u žutu kantu se odlaže samo papir, karton, plastika i metal, dok je crna kanta namijenjena za odlaganje ostalog reciklažnog otpada, među kojima su: zaprljani kao i plastificirani papir, ostaci hrane, poklopci i čepovi, stara odjeća, obuća, igračke, papirni ručnici i pelene te ohlađeni pepeo.

Kako su kazali iz KJKP Rad, kompleti kanti su podijeljeni u većini općina te građani koji žele dobiti ove kante moraju podnijeti inicijativu prema općini u kojoj žive.

- Kante su podijeljene  gotovo u svim općinama, s tim da, činjenica je da najviše prednjači općina Ilidža sa naseljima Butmir, Sokolović Kolonija, Hrasnica, Otes, Osjek, Doglodi, gdje su individualni stambeni objekti. Građani koji žele ove kante, mogu podnijeti zahtjev u smislu inicijative općini, pošto u većini slučajeva ona vrši nabavku tih kompleta kanti za uvođenje dvolinijskog sistema - kazao je glasnogovornik KJKP Rada Mirza Ramić.

Nakon što građanin podnese inicijativu, općina u koordinaciji sa Komunalnim preduzećem Rad vrši davanje saglasnosti da se krene u realizaciju nabavke te podjele kanti, ali samo građanima čije se kuće nalaze u pristupačnim ulicama za vozila KJKP-a.

- Postoje određene saobraćajnice, odnosno ulice u koje jednostavno nije moguće ući gabaritima vozila zbog rastinja i drugih fizičkih barijera poput stepenica, kapija, oluka itd. Tako da, u tim situacijama nije moguće vršiti podjelu kanti, već se prikupljanje otpada u tim situacijama vrši uz pomoć PVC kesa. Naprimjer, Ilirska ulica na Butmiru je prva ulica u kojoj je vršena podjela kanti zbog širine, mogućnosti da lokalno stanovništvo te kante drže u vlastitom dvorištu. Građani koji posjeduju te kante dužni su ih samo izbaciti ispred kapije kako bi one bile ispražnjene u terminu koji je naznačen prilikom podjele kante. Termini pražnjenja kanti su različiti za crnu i za žutu kantu – rekao je glasnogovornik Ramić za Faktor.

Na upit, da li građani koji posjeduju ove kante imaju neke pogodnosti, odnosno da li imaju lične koristi od toga što razvrstavaju otpad, Ramić je kazao kako treba razmišljati u smjeru da oni produžavaju vijek trajanja deponije i da štede prirodne resurse.

- Kada je u pitanju prikupljanje otpada i njegov obračun, takve stvari nisu definisane, a činjenica je da građani proizvode taj otpad koji je potrebno na neki način zbrinuti, bez obzira na to što se radi o reciklažnom otpadu. Izdvajanjem tog otpada se produžava vijek trajanja same deponije, osigurava se da reciklažni otpad / sirovina bude dalje distribuisan prema centrima gdje će se reciklirati i proizvoditi nove vrijednosti, a istovremeno očuvati prirodni resursi - poručio je Ramić. 

U kompletu kanti koje građani mogu tražiti također se nalazi i tzv. komposter, koji služi za odlaganje smeđeg, odnosno zelenog otpada te svi oni koji imaju vrt, baštu, voćnjak trebaju preuzeti komposter u kojem takva vrsta otpada istruhne te se onda može koristiti za uređenje cvijeća, vrta, bašte, dohrana za voćke i sl. 

Glasnogovornik KJKP Rada nam je kazao da za dva-tri dana počinje realizacija drugog projekta podjele nove primljene opreme, koju je nabavio Centar za energiju, zaštitu okoliša i resurse.

- Krenut će se u realizaciju podjele 120 kompleta kanti u općinama Centar, Ilijaš i Gradu Visokom, i to u onim ulicama u kojima trenutno nema dvolinijskog sistema, te između ostalog vršit će se distribucija kompostera zapremine 400 litara, kako bi taj zeleni otpad završavao u tim kompost kantama, a ne u kontejnerima koji su namijenjeni za kućni otpad ili pored kontejnera na javnim površinama - dodao je Ramić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.