Nacionalno istraživanje javnog mnijenja pokazalo je da 43 posto Amerikanaca podržava odluku Senata pod vodstvom republikanaca da se Trump ne opozove, 41 posto protivi se oslobađajućoj presudi, a 17 posto je neodlučno.

Trump je bio optužen da je uskratio vojnu pomoć Ukrajini radi pritiska na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu o demokratskom čelniku Joeu Bidenu i njegovom sinu Hunteru, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.

No, na pitanje o oslobađajućoj presudi, 48 posto ispitanika odgovorilo je kako je Trump "vjerovatno kriv za optužbe protiv njega, a Senat ga štiti", dok 39 posto smatra da je predsjednik "vjerovatno nevin, a Senat je ispravno odlučio osloboditi ga".

Rezultati sugeriraju kako neki ispitanici smatraju da čak i ako je Trump učinio nešto pogrešno, to nije bilo dovoljno za njegovo uklanjanje s položaja predsjednika države.

Istraživanje na 1.006 odraslih Amerikanaca provedeno je nakon što je Senat glasao 52-48 za oslobađanje Trumpa od optužbi za zloupotrebu položaja i 53-47 za oslobađanje od optužbe za ometanje istrage Kongresa.

Senator Mitt Romney jedini je republikanac koji je glasao za Trumpov opoziv zbog optužbe za zloupotrebu položaja, a nijedan demokrat nije glasao za oslobađanje od bilo koje optužbe.

Poput prethodnih anketa, i ovo je istraživanje pokazalo duboke suprotnosti između demokrata i republikanaca. Demokrati su se u velikoj mjeri zalagali za uklanjanje Trumpa s dužnosti, dok je većina republikanaca podržala oslobađajuću presudu.

Iako demokrati nisu uspjeli osigurati dvotrećinsku većinu u Senatu potrebnu za osudu, većina njihovih pristaša podržala je nastojanje da postigne Trumpov opoziv - 77 posto demokrata složilo se da je to ispravno uprkos oslobađajućoj presudi, a 67 posto podržava opoziv čak i ako to oslabi šanse demokrata za pobjedu na predsjedničkim izborima krajem godine.