open-navfaktor-logo
search
Sporne izjave
Za francuskog generala u NATO-u naoružavanje MUP-a RS-a nije prijetnja miru, šta još treba da se desi
Bio sam iskreno obradovan izjavom francuskog generala Bricea Houdeta, zamjenika načelnika štaba Vrhovne komande NATO savezničkih snaga za Evropu, kada je na ceremoniji primopredaje komande EUFOR-a u Sarajevu izjavio da je međunarodna zajednica naučila teške lekcije na greškama iz prošlosti kada je u pitanju Bosna i Hercegovina i da su svi u NATO-u odlučni da takve greške ne ponove, posebno one koje se tiču brzine reagovanja na sigurnosnu krizu.
21.01.2022. u 11:15
get url
text

VEZANI TEKST - Francuski general u NATO-u po notama Dodika: Nema sigurnosne prijetnje Brčko distriktu, mediji prave predstavu

A onda sam ostao zatečen sljedećom informacijom koju su prenijeli mediji da je isti francuski general Brice Houdet, zamjenik načelnika štaba Vrhovne komande savezničkih NATO snaga za Evropu, kazao kako "nije pogoršana sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini i Distriktu i da je to samo politička retorika, te da ne vidi potrebu za raspoređivanjem NATO trupa u Brčkom". Jesu li to te naučene lekcije?

Kao da se apsolutno ništa nije desilo u BiH što bi pa i iz daleka naslućivalo na pogoršanje sigurnosne situacije i usložnjavanje kompletne sigurnosti regiona. Čemu takvo vrijeđanje inteligencije svih nas u BiH, zaista mi nije jasno. Ja ne znam zašto svi visoki vojni dužnosnici u lancu komandovanja u EUFOR-ovim snagama u BiH imaju neodoljivu potrebu da daju političku konotaciju svojim javnim istupima. U dilemi sam da li je to plod nerazumijevanja situacije, loš PR menadžment ili je to zaista otvorena namjera da se da neka vrsta neizravne podrške retrogradnim snagama podijele u BiH?

Ako se pak radi o pokušaju smirivanja situacije, onda se bojim da je tema potpuno promašena i da li namjerno ili ne, dat je još jedan ovaj put važan argument retrogradnim snagama podjele BiH i to sa vrlo visoke vojne pozicije u NATO-u. Spomenutom konstatacijom generala Houdeta izrečene u Brčkom, prešlo se preko prekomjernog naoružavanja MUP-a RS-a i protivustavnog institucionalnog djelovanja tog bh. entiteta kao da se nisu uopće desili. Pitam se da li to znači da su pojedine evropske članice NATO-a na čelu sa Francuskom opet izabrale da ostalim NATO saveznicama nameću taktiku usporavanja, ublažavanja ili opstruiranja mjera i akcija međunarodne zajednice koje idu na štetu Srbije, pardon Ruske Federacije, ili ja imam, što bi Francuzi rekli, "deja vu" na istu politiku koju je Francuska sa još nekim evropskim zemljama vodila tokom devedesetih u pogledu agresije i genocida u BiH.

VEZANI TEKST - Samantha Power u Sarajevu: SAD će djelovati protiv onih koji dovode do podjela u BiH

Ako general Houdet ne smatra sigurnosnom prijetnjom to što režim u Banjoj Luci naoružava i oprema dio MUP-a RS-a u vojnom smislu u saradnji sa Ruskom Federacijom, povlačeći pritom konkretne poteze ka disoluciji u institucionalnom smislu, onda ja ne znam šta bi to trebalo još da se desi da se ozbiljno shvati kompletna kriza u BiH.

Ovakve kontradiktorne izjave su bukvalno pozivnica Ruskoj Federaciji da pojača svoj angažman što može varirati od spuštanja tenzija do uspostave vojnog prisustva u BiH ruske hibridne gerile u obliku sigurnosnih kompanija poput Wagnera. Zato me uopće ne iznenađuje nedvosmislen stav američke administracije koji je administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power prenijela tokom svoje posjete Sarajevu kazavši da jačanje sila podjele nije ni u čijem interesu i da će SAD djelovati protiv onih koji dovode do podjela u BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.