open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Za finasiranje poslovnih projekata prijavilo se 34. mladih
Najveći odobreni iznos po projektu može biti do 15.000 maraka i ovo je samo jedan od projekata finansijske podrške razvoju preduzetništva koje provodi sarajevska Općina Centar
13.10.2018. u 19:50
get url
text

Na javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata sredstvima  budžeta Općine Centar Sarajevo namijenjenih razvoju preduzetništva i zapošljavanju mladih do 35 godina starosti, koji je bio otvoren od 18. juna do 16. augusta ove godine, pristigla su 34 zahtjeva.

Stručna komisija koja broji 11 članova, sastavljena od predstavnika nadležne općinske službe, članova Komisije Općinskog vijeća Centar za mlade, te predstavnika preduzetnika i Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, su pregledali dostavljene prijave.

– Ovom prilikom smo ocjenjivali pisane biznis planove koji su dostavljeni uz prijavu, te da li kandidat ispunjava formalne uslove javnog poziva poput godina starosti, da li je stanovnik naše općine zadnje tri godine i da li je prijavljen u Zavodu za zapošljavanje KS kao nezaposlena osoba. Naredna faza ovog procesa je da kandidate, koji su ušli u uži krug, pozovemo na prezentaciju njihovih biznis planova na osnovu čega pravimo prijedlog projekata koji trebaju biti podržani sredstvima iz budžeta Općine Centar. Ovaj prijedlog treba odobriti načelnik Nedžad Ajnadžić koji sa njima potpisuje ugovore. Najveći odobreni iznos po projektu može biti do 15.000 KM. Ovo je samo jedan od projekata finansijske podrške razvoju preduzetništva koje provodi Općina Centar- pojasnio je Predrag Slomović, šef odsjeka za lokalno ekonomski razvoj Službe za finansije i lokalno ekonomski razvoj Općine Centar.

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar izdvojila je 200.000 maraka. Projekat finansijske podrške samozapošljavanju mladih sa područja Centra je pokrenut 2015. godine kada je podržano pet projekata u iznosu od 50.000 maraka. Naredne godine broj podržanih projekata se gotovo udvostručio za šta je izdvojeno 100.000 maraka, a 2017. godine podržano je 20 projekata za šta je izdvojeno 186.500 maraka.

Pored navedenog, Općina Centar je ove godine pokrenula i projekat finansijske podrške samozapošljavanja djece šehida, poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. Javni poziv je objavljen u augustu ove godine i ostaje otvoren do  24. oktobra 2018. godine, navodi se u saopćenju Općine Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.